Gara-gara beli rumah RM7.59 juta cash, tak nak terbabit dengan riba, usahawan ini jadi dituduh tokan dadah

Seorang usahawan China yang juga menjadi suspek dalam aktiviti pengedaran dadah, Tuhao, berserta kumpulannya

Mereka telah didakwa membeli sebanyak 50 kediaman mewah di sebuah perkampungan di Bangkok, Thailand.

Pihak polis yang mengesahkan perkara ini telah melaporkan bahawa mereka telah membeli hartanah-hartanah ini dengan wang tunai, seperti yang dilaporkan oleh portal Thaiger.

Gara-gara beli rumah RM7.59 juta cash, tak nak terbabit dengan riba, usahawan ini jadi dituduh tokan dadah

Sebuah mahkamah jenayah di Selatan Bangkok Selatan telah mengeluarkan waran tangkap untuk menjalankan siasatan

Di seluruh kampung tersebut selepas mereka menemui bukti bahawa Tuhao dan kumpulannya terlibat dalam aktiviti penjualan dadah di kawasan tersebut.

Terdapat sebanyak 66 hartanah mewah di perkampungan ini, dengan nilai antara 35 juta baht (RM4.43 juta) hingga 60 juta baht (RM7.59 juta) setiap satu.

Berdasarkan rekod, lebih daripada 50 rumah telah dibeli oleh pembeli-pembeli China melalui ejen Thailand, dan pembayaran dilakukan dengan wang tunai, sejak tahun 2020.

Sementara itu, 16 rumah lagi dimiliki oleh penduduk Thailand yang telah menjual hartanah mereka dan meninggalkan perkampungan ini kerana mereka tidak tahan dengan pesta berterusan dan gangguan yang bising.

Salah seorang penduduk telah membuat aduan mengenai sebuah van yang telah bergerak mengelilingi perkampungan sepanjang malam dan membawa wanita cantik untuk melayani individu yang terlibat dalam kegiatan jenayah.

Rangkaian aktiviti jenayah Tuhao semakin terdedah selepas seorang lelaki China yang juga memiliki kewarganegaraan Thailand, Chaiyanat Tuhao Kornchayanat menyerah diri kepada pihak polis minggu lalu.

Tuhao menyerah diri selepas mahkamah mengeluarkan waran penangkapannya kerana disyaki terlibat dalam kesalahan mengedar dadah dan memiliki serta menjual bahan psikotropik.

Walau bagaimanapun, Tuhao telah menafikan dakwaan bahawa dia terlibat dalam sindiket pengedaran dadah.

Isteri Tuhao, yang juga seorang pegawai polis bahagian urusan luar negara, telah menyatakan bahawa dia tidak mengetahui apa-apa mengenai dakwaan pengedaran dadah yang dilakukan oleh suaminya.

Sebelum ini, pihak polis telah merampas aset-aset bernilai sehingga 400 juta baht (RM50.58 juta) daripada Tuhao dan kumpulannya, termasuk tiga buah rumah mewah, sebuah penthouse mewah, dan 10 buah kereta mewah.

Tuhao telah menjadi tumpuan media selepas ditemui bahawa dia mempunyai kaitan dengan operasi pub haram Jinling yang telah diserbu oleh pihak polis di Bangkok bulan lalu.

Penangkapan individu China ini di Thailand, yang telah mengalami peningkatan, mungkin ada kaitan dengan desakan bekas ahli politik dan usahawan pusat urut, Chuwit Kamolvisit.

Chuwit telah meminta Kementerian Kehakiman untuk menyiasat kumpulan China yang disyaki terlibat dalam pengubahan wang haram melalui perniagaan gelap di negara ini.

BACA: “Anak tiap hari menangis bila nak hantar ke tadika, bila aku call tadika untuk bincang sekali mereka lupa end call, aku dengar..”