Gangster terkenal tahun 70-an dan 80-an yang ramai tak tahu, ini 7 rahsia Botak Chin berjaya rompak 8 kedai dalam sebulan

Gangster terkenal tahun 70-an dan 80-an yang ramai tak tahu, ini 7 rahsia Botak Chin berjaya rompak 8 kedai dalam sebulan.

Anda mungkin pernah mendengar tentang Botak Chin, gangster No.1 Malaysia pada tahun 70-an dan 80-an.

Rakyat Malaysia di seluruh negara terpesona dengan berita tentang jenayah kejinya.

Gangster terkenal tahun 70-an dan 80-an yang ramai tak tahu, ini 7 rahsia Botak Chin berjaya rompak 8 kedai dalam sebulan

Kami tidak pernah melihat ketua geng yang lebih sensasi sehingga hari ini, dengan ramai yang masih berminat dengan kisah terkenalnya.

Penjenayah pencinta senjata yang terkenal ini sebenarnya berasal dari permulaan yang sangat sederhana. Berikut adalah beberapa butiran tentang kehidupan Botak Chin yang mungkin anda tidak tahu.

Botak Chin

1. Dia bukan Botak (Botak)

Botak Chin yang juga dikenali dengan nama sebenarnya Wong Swee Chin sebenarnya TIDAK botak. Adalah dipercayai bahawa “Botak” bermaksud “ Bantu Orang Tak Ada Kerja ” yang diterjemahkan kepada “Membantu orang yang tiada pekerjaan”.

Laporan lain mengatakan bahawa Botak adalah gabungan tiga perkataan Hokkien iaitu “Bo Tak Chin” yang bermaksud “Tidak (Bo), Kerja (Tak) Chin (Cina)” atau “ Cina Tiada Kerja” dalam bahasa Melayu atau “Cina yang tiada pekerjaan ” .

Kami akan meninggalkan teori ini untuk dibincangkan oleh penceramah Hokkien dalam ulasan!

2. Dia mempunyai 10 orang adik beradik

Uma170580001C Botak Chin Preview

Pada 3 Mac 1951, Chin dilahirkan dalam sebuah keluarga besar. Beliau mempunyai 10 orang adik beradik dan seorang bapa yang bekerja di Keretapi Tanah Melayu.

Beliau bersekolah di Sekolah Menengah Lelaki Methodist di Sentul selepas mendapat pendidikan di Sekolah Rendah Vernakular Cina. Bagaimanapun, pendidikannya terputus pada usia 15 tahun apabila dia berhenti sekolah untuk bekerja sebagai penjual ikan.

Adalah dipercayai bahawa ini adalah tempoh di mana ibunya meninggal dunia, menyebabkan dia menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah.

Melalui rakan-rakan delinkuennya yang sering melakukan jenayah kecil dengannya, Chin menyertai kumpulan Triad Cina Malaysia bernama 360 (Sam Pak Lok) di mana dia kagum dengan koleksi senjata api kumpulan itu.

3. Dia suka senjata api

Botak Chin paling terkenal dengan senjatanya. Kelaparan kuasanya untuk senjata akhirnya membina koleksi peribadi 19 senjata api, 5 bom tangan dan 1000 peluru.

671342

Botak Chin suka mempamerkan senjatanya setiap kali dia dapat. Dia akan menyombongkan diri tentang pasar Sentul, secara terbuka menunjukkan senjatanya kepada semua orang.

Walaupun Chin tidak mendatangkan bahaya kepada mana-mana kanak-kanak atau orang awam semasa jenayahnya, dia membunuh beberapa pengawal keselamatan dan pegawai polis.

Sebuah lombong bijih timah terbiar di Sentul adalah tempat persembunyian kumpulan itu, di mana mereka akan berlatih menembak pistol ke atas anjing liar yang berkeliaran.

4. Dipenjara 5 tahun sebelum dibebaskan

Botak Chin diketahui melakukan rompakan bersenjata, walaupun 8 dalam sebulan.

Selepas satu pergaduhan berhampiran Bandaraya Kuala Lumpur pada 1969, Botak Chin ditangkap buat kali pertama dan dijatuhi hukuman penjara tujuh tahun. Dia dibebaskan selepas lima tahun kerana berkelakuan baik.

Bagaimanapun, masa penjara tidak menghalangnya daripada melakukan jenayah.

 

Malah, sejurus selepas dibebaskan pada 1975, dia dan kumpulannya berjaya membeli satu set senjata api dan peluru baharu daripada seorang pelari senjata api di Thailand.

5. Dia memerlukan skuad polis khas untuk mengejarnya

Skuad yang dipanggil Magnificent 12, diketuai oleh Timbalan Penguasa (DSP) S. Kulasingam untuk memburu Botak Chin secara khusus.

Dalam usaha mereka, Magnificent 12 berjaya menembak mati tujuh daripada ahli kumpulan itu, walaupun mereka tidak mendapatkan Botak Chin sendiri. Berang, Chin merancang membalas dendam dan merancang percubaan membunuh Kulasingam, yang bersyukur dapat melarikan diri dengan kecederaan ringan.

6. Terselamat 6 das tembakan sebelum dihukum gantung

Botak2.Berubah 0

Kulasingam akhirnya mendapat perlawanan terakhir yang dicarinya apabila skuad itu menyerang hendap kumpulan itu di kilang papan Eng Leong di Jalan Ipoh.

Satu pertempuran sengit berlaku yang menyaksikan beberapa lagi ahli kumpulan terbunuh dan, dalam keadaan huru-hara itu, Chin cedera dengan 6 das tembakan (tetapi terselamat) dan kemudiannya ditangkap.

Dia menghadapi pelbagai pertuduhan jenayah dengan memiliki senjata api secara haram, membunuh beberapa pengawal keselamatan dan anggota polis, menyebabkan dia dihukum mati.

Semasa dia ditahan di Penjara Pudu, dia cuba melarikan diri tetapi gagal 3 KALI dan akhirnya dihukum gantung pada tahun 1981.

7. Menggelar dirinya Robin Hood Malaysia

Walaupun menyakitkan hati pasukan polis, orang ramai bersimpati dengan ketua kumpulan itu. Malah ada yang membandingkannya dengan Robin Hood yang lagenda.

Cerita telah diceritakan mengenai Chin memberikan hasil jenayahnya kepada golongan yang memerlukan, dengan satu kisah menceritakan bagaimana dia memberi seorang penjual aiskrim warga emas ratusan ringgit daripada poketnya sendiri.

Dia juga dikatakan mempunyai beberapa tahap piawaian moral, mengelak daripada menyasarkan orang miskin serta tidak pernah meletakkan kanak-kanak dalam bahaya.

Yang lain menunjukkan bahawa tindakan kebaikan ini mungkin hanya caranya untuk menyembunyikan kemungkinan saksi terhadapnya.

Jadi begitulah, coretan ringkas mengenai gangster No.1 Malaysia pada tahun 70-an-80an. Sudah tentu jelas bahawa Chin adalah seorang penjenayah yang bercita-cita tinggi, tetapi kita tidak boleh tidak ingin tahu tentang kehidupannya.

BACA:

Lembu korban Hari Raya Aidiladha mula dapat tempahan tapi harga dia buat ramai terduduk bila dengar

Terima suapan rasuah RM6,962,694.54, rupanya ini projek yang pemimpin Perikatan Nasional dapatkan tanpa pengetahuan penyokong!