Gaji bos GLC : Pengkhianatan terhadap orang melayu miskin

Gaji bos GLC : Pengkhianatan terhadap orang melayu miskin

Kita sering mendengar ahli politik menipu rakyat, dan mencuri wang negara. Terdapat banyak contoh hari ini mengenai berapa banyak Ahli Parlimen yang menghadapi rasuah di mahkamah dilantik sama ada sebagai Menteri atau sebagai ketua syarikat kerajaan. Mereka dapat disamakan dengan ular yang menjaga kandang ayam.

Namun, ramai yang tidak menyedari bahawa ada juga CEO GLC yang memanfaatkan peluh rakyat. Mereka yang tidak ragu-ragu tidak peduli dengan penderitaan orang-orang yang ditindas.

Mereka seperti dewa-dewa di langit yang mengabaikan nasib bangsa-bangsa.

Semua maklumat yang saya dedahkan di bawah adalah dalam domain awam, yang dilaporkan dalam penyata kewangan tahunan syarikat. Orang boleh menyemak pernyataan tersebut.

Izinkan saya memberi contoh.

Pada tahun 2018 selepas PRU-14, ahli lembaga pengarah Tabung Haji baru harus berjuang untuk membawa institusi suci ke landasan yang betul. Institusi itu dirompak beberapa kali semasa era BN, kerugian berbilion dolar.

Beberapa laporan kepada polis dan SPRM juga telah dibuat, sementara menunggu perbicaraan mahkamah.

Kerana kerakusan perompak pada masa itu, masyarakat terpaksa menerima akibatnya. Hasilnya, pemberian untuk penyumbang Dana Haji untuk tahun 2018 hanya 1.25%, yang terburuk dalam sejarah negara.

Rakyat Malaysia, sama ada Melayu, Cina, India, Kadazan atau Iban dan semuanya mesti “menyelamatkan” Tabung Haji RM 19 bilion.

Namun, pada masa yang sama, gaji CEO Dana anak haji tidak terjejas, sesuai dengan apa yang berlaku. Sebenarnya, CEO adalah tamak dan tamak, terutama bagi syarikat yang berpangkalan di Tabung Haji seperti Takaful Malaysia Family Companies Berhad, dan Bank Islam Holdings Berhad.

Ketika seorang makcik di kampung mendapat geran 1.25% dan terpaksa menunggu sepuluh tahun untuk menabung RM 10,000 untuk menunaikan haji, pendapatan Ketua Pegawai Eksekutif Takaful Malaysia, Mohamed Hassan Kamil bersamaan dengan RM 903,000 sebulan atau RM 10.84 juta setahun.

Apakah kegilaan ini? Berapa tahun dia menerima imbuhan tidak masuk akal ini?

Lebih teruk lagi, pendapatannya pada tahun 2019 meningkat hampir 17%, menjadikan purata pendapatan bulanannya tahun lalu RM 1.05 juta SEBULAN!

Ini setara dengan pendapatan purata RM 30,000 sehari, sementara sebahagian besar simpanan jemaah selama sepuluh tahun tidak mencapai RM 700! Gaji CEO ini untuk satu hari adalah sama dengan simpanan simpanan seumur hidup. Mengapa perkara ini dibiarkan berlaku?

Mari lihat anak syarikat Tabung Haji yang lain, BIMB Holdings Berhad. Ketua Pegawai Eksekutifnya ialah Mohd Muazzam Mohamed. Berapakah pendapatannya pada tahun 2018 apabila Tabung Haji membayar 1.25% daripada geran kepada orang Melayu yang miskin? RM 3.12 juta setahun. Ia meningkatkan pendapatan 2.7 kali pada tahun 2017 kepada RM 855,000. Ketika Tabung Haji hampir berakhir, Ketua Pegawai Eksekutif anak syarikat mendapat kenaikan gaji dua kali ganda!

Orang-orang ini mendapat gaji dari nelayan berpendapatan rendah yang bekerja keras untuk menabung sedikit pun tidak berjaya.

Harus diingat bahawa keuntungan Haji pada tahun 2018 turun 50% dari tahun sebelumnya, tetapi orang-orang ini enggan menerima gaji tertinggi. Adakah masuk akal untuk memperoleh RM 900,000 sebulan! Bukan? Bukankah ini yang memalukan?

Mengapa ahli Lembaga Pengarah diam? Melihat laporan tahunan BIMB, jawapannya jelas: mereka juga mendapat banyak keseronokan. Jumlah ganjaran bagi ahli lembaga pengarah Syarikat Takaful adalah hampir RM 1.5 juta, sementara untuk BIMB Holdings adalah RM 4.1 juta.

Pengerusi BIMB Holdings memperoleh RM 375,000, sementara ahli Lembaga Pengarah lain memperoleh antara RM 375,000 hingga RM 768,000 setahun. Mereka bersenang-senang dengan jenaka yang tidak masuk akal.

Bagaimana saya boleh mendapatkan geran untuk seorang makcik hartawan getah, seorang paman kacang? Arghhh, celaka! Yang penting bagi saya sebagai CEO adalah memperoleh hampir RM 1 juta sebulan.

Ini adalah barah yang meresap tubuh profesional Melayu di GLC. Rata-rata mereka adalah gugusan di langit.

Lihat juga anak syarikat Perbadanan Nasional Berhad (PNB). Majoriti pelabur dalam Bumiputera Stock Trust (ASB) hanya mempunyai simpanan kurang dari RM 1,000 tetapi Ketua Pegawai Eksekutif anak syarikat itu memperoleh wang tambahan. Contohnya, Ketua Pegawai Eksekutif Maybank, PNB.

Ketua Pegawai Eksekutif Maybank adalah Farid Alias, Ketua Pegawai Eksekutif sejak 2013. Dia juga merupakan pengerusi Persatuan Bank-bank Malaysia yang mengeluarkan kenyataan bahawa faedah wang harus dipenuhi.

Pendapatannya untuk 2019? Hampir RM 7.6 juta setahun atau bahkan RM 630,000 sebulan!

Majoriti penjaga ASB mempunyai simpanan hanya RM 1,000, yang bermaksud mereka harus menyimpan RM 1,000 setahun untuk 630 tahun baru ditambah dengan gaji bulanan mereka.

Bagaimana dengan syarikat Sime Darby PNB? Laporan tahunan Sime Darby Plantation (SDP) menunjukkan ganjaran kepada CEOnya, Mohd Bakke Salleh, mantan Pengerusi 1MDB, yang baru saja dilantik sebagai Pengerusi Telekom.

Semasa mengambil alih jawatan sebagai CEO di Sime Darby Plantations (SDP) pendapatan tahunannya hampir RM 8 juta setahun. Pendapatannya dari menjadi CEO di sana dari tahun 2011 hingga 2017 adalah RM 64 juta!

Menariknya, ketika menjadi CEO pada tahun 2011, simpanan tunai SDP hampir RM 5 bilion, tetapi merosot menjadi RM 500 juta pada tahun 2018, sementara hutang meningkat menjadi RM 15 bilion!

Bukankah ini memalukan? Bukankah ini perkara tamak? Harus diingat bahawa dividen ASB tahun lalu adalah yang terburuk dalam sejarah. Adakah CEO ini peduli? Argghh, kacau saja.

Syarikat milik kerajaan, National Treasure, sama. Dua kali lima. Ketua Pegawai Eksekutif anak syarikat mereka memperoleh banyak wang. Akhbar The Star sebelum ini melaporkan bahawa pada tahun 2018, pendapatan CEO korporat IHH Berhad adalah RM 33 juta setahun!
https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/05/07/five-glcs-among-20-listed-firms-with-highestpaid-ceos/

Apakah kegilaan ini? Menariknya, CEO itu adalah warganegara Singapura. Tidak ketinggalan, Khazanah melaporkan kerugian RM 6.27 bilion pada tahun 2018. Adakah CEO itu peduli? Argghh, celaka sekali lagi!

Salah satu syarikat yang dimiliki oleh Khazanah adalah CIMB Bank. Ketua Pegawai Eksekutif pada tahun 2018 tidak lain adalah Menteri Kewangan kerajaan Perikatan Nasional, Tengku Zafrul Aziz.

Dengan bangganya dia memberitahu stesen TV Astro Awani bahawa Bibi Kiah tidak perlu membayar faedah (selepas itu dia berpaling dan menyalahkan Bank Negara Malaysia). Pendapatannya pada tahun 2018 adalah RM 8.6 juta setahun atau RM 717,000 sebulan.

Adakah mereka memahami apa yang dilalui oleh orang marhaen seperti Bibi Kiah?

Ketika kita melihat laporan tahunan yang lain, jelas bahawa orang kaya terus kaya dengan keringat rakyat. Pendapatan CEO Khazanah sebelumnya dianggarkan sekitar RM 650,000 sebulan.

Pendapatan Ketua Pegawai Eksekutif Khazanah juga menganggarkan bahawa CEO Axiata Berhad memperoleh hampir RM 7 juta setahun, sementara pada tahun yang sama Axiata Berhad melaporkan kerugian RM 7.64 bilion.

Ramai lagi CEO yang rata-rata orang Melayu tidak mahu berkongsi kesukaran orang. Tidak ada yang menawarkan potongan mereka.

Oleh kerana pekerja kehilangan pekerjaan, berjuang untuk mencari beras dan susu untuk keluarga mereka, dan simpanan semakin rendah, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP masih boleh tersenyum bahagia setiap bulan.

Menurut laporan tahunan KWSP terbaru, gaji CEO dan timbalannya mencecah RM 6.1 juta tahun lalu, atau rata-rata hampir RM 130,000 seorang atau RM 4.300 sehari. Bandingkan gaji mereka dengan hakikat bahawa 1 dari 5 penjimatan KWSP mempunyai simpanan hanya RM 7,000!

Ketika harga minyak menjunam dan keuntungan Petronas merosot, pihak atasan Petronas masih berhutang. Gaji CEO Petronas hampir RM 8 juta, walau pun dengan imbuhan yang menarik.

Telah dilaporkan bahawa antara imbuhan CEO adalah Petronas setiap tahun membayar CEO dan kos percutian keluarga di mana sahaja di dunia sebanyak RM 300,000 setahun. Wah!

Ini berbeza dengan 10 tahun yang lalu. Dalam temu bual dengan Mingguan Malaysia pada Oktober 2004, mantan Presiden Petronas mengatakan bahawa pada masa itu, elaun anggota dewan adalah RM 3,000 sebulan. Kini dikatakan bahawa keseluruhan purata RM 40,000 sebulan!
http://www.alumniuitm.org.my/site/?p=10755

Sebagai perbandingan, Ketua Pegawai Eksekutif bank terbesar di dunia, Industrial and Commercial Bank of China Ltd (ICBC) hanya RM 380,000 setahun, atau RM 32,500 sebulan! Bandingkan dengan CEO Maybank, CIMB, Bank Islam dan lain-lain.

Syarikat GLC Malaysia jauh lebih kecil daripada ICBC, tetapi anehnya gaji mereka jauh lebih tinggi. Tong sihir yang indah.

Tidak ada antara mereka yang memotong gaji mereka secara sukarela. Tidak ada perkara seperti penolong. Adakah ini sifat Islam?

Ada yang mengatakan, jangan cemburu. Mereka berbaloi. Mereka beragama Islam. Adakah anda tahu?

Sekiranya anda tidak mempunyai wang, belanjakan gadai janji. Nasib baik, walau pun terdapat banyak orang yang kehabisan wang untuk membeli makanan untuk isteri mereka, Menteri itu mengatakan bahawa ini adalah perkara positif kerana umat Islam sudah biasa dengan fasal kewangan Islam. Aduh, ini dia, Tuan Mufti?

Difahamkan bahawa Dr Mahathir telah memotong elaun pengerusi dan anggota lembaga pengarah badan berkanun pada akhir tahun 2019, dan Ketua Pegawai Eksekutif GLC yang dilantik oleh Lim Guan Eng pada masa itu menerima gaji dan saraan yang lebih sedikit daripada CEO terdahulu telah menerima.

Namun, usaha Kementerian Kewangan untuk memotong gaji dan elaun pengerusi, anggota dewan dan CEO di GLC mendapat tentangan hebat dari pihak yang dilantik oleh rejim Najib, terutama GLC yang tersenarai di Bursa Saham.

Mereka mahukan ganjaran yang lebih besar. Sekiranya dipotong, bagaimana untuk ke London musim sejuk depan? Di manakah cuti “kelas” di Malaysia tanpa salji?

Ya, saya CEO, saya ketua, jadi saya hebat.

Menjijikkan apabila mendengar mereka berpendapat bahawa mereka melayani GLC demi perkhidmatan nasional yang murni, tetapi tidak mahu gaji dan imbuhan mereka dipotong. Hipokrit, bukan? Cakap bukan perkara yang sama.

Menurut Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, semua ini harus dibayar lebih sedikit, dan simpanan dari pemotongan gaji mereka dapat disalurkan kepada polis, tentera, bomba, jururawat dan doktor yang telah bekerja keras untuk menyelamatkan negara. Lebih baik.

Tetapi rakyat seharusnya tidak begitu bangga, pada masa ini, apabila ahli politik menjadi ketua dan Menteri Kewangan suka mengurus bank, impian gaji mereka semua akan dipotong.

Nasib anda semua orang.
– 16 Mei 2020.

Megat Shahrizal Amir adalah pembaca The Malaysian Insight.

Sumber : https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/246155