Gagal bayar pinjaman bank, ramai rakyat kini muflis

Gagal bayar pinjaman bank, ramai rakyat kini muflis. Terdapat banyak perdebatan di kalangan pelabur, bank pusat dan pakar ekonomi mengenai ancaman kemelesetan di Amerika Syarikat (AS). Dalam keadaan ini, satu perkara yang pasti ramai rakyat Amerika Syarikat kini mengalami kesukaran untuk membayar ansuran kredit.

Dipetik dari CNN, Isnin (25/7/2022), syarikat kad kredit dan operator tanpa wayar mula menonjolkan kesan kemelesetan ini. Saham gergasi kad kredit Discover (DFS) dan Capital One (COF) merosot disebabkan berita ini.

Jumlah tunggakan terus meningkat, mendorong kedua-dua syarikat menambah rizab mereka untuk mengelakkan potensi kerugian. Langkah ini menunjukkan kebimbangan syarikat terhadap keadaan ekonomi dalam beberapa bulan akan datang.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi keadaan ini. Sebagai contoh, inflasi masih berleluasa dan kenaikan kadar faedah daripada bank pusat AS bertujuan untuk mengawal harga.

Walau bagaimanapun, ia memerlukan lebih banyak masa untuk mendapatkan hasil yang berkesan. Selain itu, kadar faedah yang tinggi boleh memperlahankan kadar ekonomi AS.

Gagal bayar pinjaman bank, ramai rakyat kini muflis

“Cabaran besar bagi pengguna ialah inflasi dan kadar faedah yang lebih tinggi. Inflasi boleh menghakis lebihan simpanan pengguna yang terkumpul semasa pandemik, terutamanya jika kenaikan harga melebihi kenaikan gaji,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Capital One Richard Fairbank mengenai pendapatan syarikat.

Kadar yang lebih tinggi juga berkemungkinan meningkatkan kos untuk pengguna membayar faedah ke atas bil bulanan mereka. Dalam laporan pendapatannya Khamis, AT&T berkata ramai pelanggan wayarlesnya lewat membuat pembayaran.

“Kami melihat peningkatan dalam hutang lapuk kepada lebih tinggi sedikit daripada tahap pra-pandemik serta kitaran kutipan tunai yang dilanjutkan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif AT&T John Stankey.

Walau bagaimanapun, Stankey menyatakan eksekutif AT&T masih mengharapkan pelanggan membayar bil mereka walaupun ia agak kurang tepat pada masanya.Ketua pegawai kewangan syarikat Pascal Desroches memberi jaminan kepada penganalisis bahawa AT&T tidak bimbang tentang perkara ini.

Walaupun syarikat di atas mencatatkan tekanan yang semakin meningkat ke atas pelanggan purata mereka, American Express (AmEx) yang lebih memfokuskan kepada pengguna kaya telah menunjukkan prestasi yang baik setakat ini.

AmEx melaporkan pendapatan yang mengatasi ramalan, menyebabkan saham syarikat naik lebih daripada 4%. AmEx berada dalam kedudukan yang lebih baik kerana pelanggannya terdiri daripada orang kaya.

Rakyat Amerika Syarikat (AS) kini berdepan cabaran getir. Bermula dari inflasi yang meningkat gila, harga petrol yang terlalu tinggi dan AS kini berada di ambang kemelesetan.

Dipetik dari CNN, keadaan ini menyukarkan ramai golongan pertengahan untuk membayar bil kredit mereka tepat pada masanya.

Selain itu, ramai penduduk mengalami kesukaran untuk membayar bil internet bulanan mereka. Khamis lalu, syarikat kad kredit di AS iaitu Discover dan Capital One merekodkan hasil yang jatuh mendadak dan ini menjejaskan pergerakan harga saham.

Lebih-lebih lagi, jumlah hutang lapuk nampaknya semakin meningkat. Syarikat itu mula menambah rizab untuk menjangka kerugian masa hadapan.

Ini menunjukkan syarikat mula bimbang dengan keadaan ekonomi pada masa hadapan. Memang banyak faktor yang membuatkan syarikat mesti berwaspada.

Contohnya, inflasi yang sangat tinggi, kenaikan kadar faedah oleh Federal Reserve yang bertujuan untuk mengawal harga. Bagaimanapun, kadar faedah yang tinggi ini dikatakan menjejaskan pertumbuhan ekonomi di negara Uncle Sam.

Ketua Pegawai Eksekutif Capital One Richard Fairbank berkata bahawa inflasi yang tinggi dan kadar faedah akan menimbulkan cabaran yang sukar bagi masyarakat.

Lebih-lebih lagi jika tidak diimbangi dengan kenaikan gaji atau pendapatan minimum di rantau ini. Menurutnya, inflasi yang tinggi ini juga akan membuatkan bil kredit bulanan terus meningkat.

Bukan sahaja di bank, bil internet AT&T juga meningkat. Malah, ramai pelanggan sukar untuk membayar bil bulanan.

Ketua Pegawai Eksekutif AT&T John Stankey mendedahkan bahawa dia mula melihat trend kesukaran membayar oleh pelanggannya. “Ramai yang tidak membayar tepat pada masanya,” jelasnya.Bilangan individu muflis di Amerika Syarikat mungkin melonjak naik tahun depan.

BACA:

PRU15 tahun ini? Ini penjelasan terkini PM

Lelaki luncur udara terbabas, sangkut atas pokok lebih 10 jam

Dapat banyak ‘lion’, Ryan Bakery umum tarikh kahwin di live TV