Emas jatuh lagi, harga terendah setakat ini

Emas jatuh lagi, harga terendah setakat ini. Harga emas melemah pada Khamis ke paras terendah dalam dua bulan berikutan peningkatan dolar menjejaskan permintaan untuk jongkong dalam dolar amerika Syarikat (AS), manakala kenaikan kadar faedah AS yang akan berlaku juga melemahkan daya tarikan logam itu sebagai lindung nilai inflasi.

Emas spot turun 0.2 peratus kepada AS$1,882.49 (RM8,209.35) seauns selepas mencecah paras terendah sejak 24 Februari di awal sesi. Niaga hadapan emas AS pula susut 0.4 peratus kepada AS$1,881.40 (RM8,206.67).

Harga emas telah bertahan dengan sangat baik melebihi AS$1,900 (RM8,287.80), tetapi telah menyaksikan tekanan daripada dolar dan faktor asas Rizab Persekutuan AS (Fed) dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas minggu depan, kata pengarah urusan peniaga GoldSilver Central,Brian Lan.

Indeks dolar telah mencapai puncak lima tahun pada 103.28, dan tolakan selanjutnya di atas 103.82 akan menyaksikannya ke tahap baharu sejak akhir 2002.

Dolar yang lebih kukuh menjadikan emas berharga kurang menarik bagi pemegang mata wang lain.

Kadar hasil Perbendaharaan AS penanda aras 10 tahun juga mengukuh apabila pelabur menunggu kejelasan lebih lanjut mengenai dasar “menyekat” yang dirancang untuk diteruskan oleh Fed minggu depan bagi memerangi inflasi dengan mengekang pertumbuhan ekonomi.

Emas sangat sensitif terhadap kenaikan kadar faedah jangka pendek AS dan hasil yang lebih tinggi, yang meningkatkan kos peluang untuk memegang jongkong tidak menghasilkan.

Bagaimanapun, emas juga dilihat sebagai penyimpan nilai yang selamat semasa krisis ekonomi dan politik.

Menurut Brian, dengan harga emas gagal melonjak lebih tinggi walaupun berlatarbelakangkan perang Ukraine dan inflasi yang pesat, pelabur mungkin memutuskan untuk mencari alternatif lain.

“Selain itu, sekatan di China untuk memerangi penyebaran Covid-19 telah memberi kesan kepada permintaan daripada pengguna teratas,” ujarnya.

Permintaan global untuk emas melonjak pada suku pertama kepada tertinggi dalam tempoh tiga tahun, didorong oleh pelabur bimbang tentang pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan tekanan inflasi, kata Majlis Emas Dunia.

Perak spot susut 0.1 peratus kepada AS$23.26 (RM101.46) seauns, platinum susut 0.4 peratus kepada AS$914.17 (RM3,987.61), manakala paladium naik 1.2 peratus kepada AS$2,228.75 (RM9,721.81). – AGENSI

TONTON :

BACA:

Senarai stesen minyak yang jual kad Touch ‘n Go versi baharu

Enggan berpisah, wanita sanggup kahwin kucing sendiri

Wajah gadis buat tutorial tudung seiras Neelofa, tapi lain pula yang netizen komen