Doktor pelik kenapa buruh binaan Bangladesh ini pakar dengan jenis ubat, rupanya ahli farmasi di Bangladesh

Seorang pekerja asing warga Bangladesh datang ke klinik. Dia memakai pakaian lusuh, mukanya berjerawat dan kelihatan tidak kemas.

Dia masuk ke bilik perundingan dengan memakai kasut air kuning milik Phua Chu Kang.

Dia mengadu kepada saya bahawa dia mengalami cirit-birit selama beberapa hari.Sepatutnya Disentri (istilah perubatan – disentri).

Doktor pelik kenapa buruh binaan Bangladesh ini pakar dengan jenis ubat, rupanya ahli farmasi di Bangladesh

Saya berhenti seketika dan bertanya kepadanya bagaimana dia tahu ia adalah Disentri? Dia menjawab samar-samar.

Selepas berjumpa doktor, saya merasakan dia mengalami cirit-birit yang disebabkan oleh gastroenteritis, jadi saya menerangkan patologi yang berkaitan kepadanya satu persatu dan menerangkan preskripsi.

Sebelum dia selesai menerangkan, dia bertanya kepada saya sama ada saya mempunyai Ciprofloxacin, metronidazole, azithromycin dan ubat lain?

Saya diam-diam tertanya-tanya mengapa lelaki ini sangat biasa dengan ubat-ubatan dan sebutannya sangat tepat, jadi saya bertanya mengapa.

Dia kemudian menjelaskan bahawa dia seorang ahli farmasi di Bangladesh dan memiliki sebuah farmasi.Abangnya juga seorang doktor dan memiliki diploma MBBS.

Beliau juga menjelaskan kepada saya bahawa sistem perubatan Bangladesh dipisahkan daripada perubatan, yang sama sekali berbeza daripada Malaysia.Beliau juga mengulas bahawa penjagaan perubatan Malaysia agak konservatif.

Tiada siapa menjangka pelanggan Bangladesh di hadapan saya sekarang adalah seorang ahli farmasi.

Apabila ditanya mengapa anda meninggalkan jurusan anda dan berpindah dari rumah? Dia menjawab dengan tenang bahawa keadaan politik tidak stabil dan dia harus menunggu sehingga kerajaan berubah sebelum kembali!

Saya kesian dengan dia. Dia lebih rela meninggalkan profesionnya di negara sendiri, menyeberangi lautan dan datang ke sini, memakai identiti pekerja binaan, dan sanggup bekerja keras di bawah terik matahari dan menahan angin dan hujan.

Dia berkata kehidupan di sini jauh lebih baik daripada di rumah.

Saya tidak boleh mengeluh, adakah suatu hari nanti kita akan melepaskan jurusan asal kita dan pergi ke negara yang dipanggil maju?

Sesampai di sana, doktor tidak lagi menjadi doktor dan menjadi pekerja binaan; guru menjadi pemulung.

Tetapi kehidupan masih berpuluh-puluh juta kali lebih baik daripada tinggal di negara anda sendiri dan melakukan profesion anda sendiri.

Adakah anda mahu? Patut difikirkan…

BACA: “Kalau aku juga urus semua benda sorang-sorang, baik tak payah ada laki! Aku letak anak luar bilik, kunci bilik, solat semula”