Doktor pakar sakit puan dedah sebab kenapa ibu mengandung kena ‘usung’ buku pink kemana saja mereka pergi

Doktor pakar sakit puan dedah sebab kenapa ibu mengandung kena ‘usung’ buku pink kemana saja mereka pergi.

Buku pink atau nama rasminya Rekod Kesihatan Ibu ini untuk yang belum tahu adalah buku yang merekodkan kesihatan ibu dan bayi sepanjang tempoh kehamilan.

Secara umumnya, wanita yang sedang dalam kehamilan harus diawasi selain melakukan pemeriksaan rapi secara berterusan bagi memastikan diri mereka berada dalam keadaan kesihatan terbaik.

Doktor pakar sakit puan dedah sebab kenapa ibu mengandung kena 'usung' buku pink kemana saja mereka pergi

Dalam masa yang sama, kesihatan bayi dalam kandungan juga turut akan diperiksa dan disebabkan segala rekod berkaitan ibu dan bayi dicatatkan dalam buku ini, maka pastikan ianya disimpan dalam keadaan rapi dan ditempat yang sepatutnya lah.

Buku Rekod Kesihatan IbuSumber: Hello Doktor
Oleh itu, sebenarnya adalah sangat disarankan kepada ibu mengandung untuk membawa buku rekod berkenaan setiap masa dan pastikan ianya dibawa kemana-mana.

Baru-baru ini, ada satu perkongsian di Twitter oleh Pakar Sakit Puan, Dr Izzat tentang pesakit yang baru ingin berjumpa dengannya yang tidak membawa buku tersebut bersama.

“Dr ada new patient call nak dtg, dia 27 weeks pregnant, harini dia puasa tapi perut mengeras. Tapi dia tak bawak buku mengandung tu sebab dari office”

Dalam bebenang berkenaan, Dr Izzat menasihatkan para ibu mengandung supaya membawa bersama buku pink berkenaan setiap masa kerana ia mengandungi semua maklumat tentang kehamilan tersebut.

“Dr ada new patient call nak dtg, dia 27 weeks pregnant, harini dia puasa tapi perut mengeras. Tapi dia tak bawak buku mengandung tu sebab dari office”

Dear pregnant ladies,

I have this one humble request. Your buku mengandung tu – whatever u call them buku ‘pink’ ke buku…

— Dr Izzat (@muhammadeizat) April 11, 2023

Jadi, sekiranya ada kecemasan yang berlaku, doktor atau mana-mana petugas kesihatan boleh terus belek nota pada buku berkenaan untuk melihat sejarah kesihatan ibu mahupun bayi, terutamanya sekiranya ibu tersebut pengsan atau tak sedarkan diri.

Bolehkah Ibu Mengandung Berpuasa?

Menurut Dr. Izzat, ibu yang cukup sihat dan mampu berpuasa boleh meneruskan ibadah berkenaan. Namun, ada beberapa keadaan yang dinasihatkan untuk segera berbuka puasa.

Antara keadaan di mana ibu hamil yang berpuasa dinasihatkan untuk berbuka puasa sekiranya bayi tersebut kurang bergerak. Berbuka segera dan teruskan pantau pergerakan bayi. Sekiranya masih kurang, sila berjumpa dengan doktor.

Kedua, ibu yang mula berasa kontraksi yang sakit juga perlu buka puasa dan keadaan tersebut dipantau secara berterusan. Sekiranya terus menerus kontraksi berserta sakit, dinasihatkan ibu terus berjumpa doktor.

Selain itu, sekiranya ibu mengandung berasa tak sihat, demam, rasa nak pitam dan sangat dehydrated, mereka dinasihatkan juga untuk berbuka.

Akhir sekali, sekiranya ibu bimbangkan keselamatan dirinya dan keselamatan bayi dalam kandungan mereka dinasihatkan untuk berbuka, keadaan ini juga sama dengan golongan ibu yang menyusukan anak.

BACA:

Kelantan FC didakwa tak bertanggungjawab, Zamsaham dedah punca sebenar kenapa gaji pemain tertunggak

Tular video aksi Leona mandi sungai berbikini putih, sekali ini respon Azhar Sulaiman