Ditendang dari group Whatsapp, bekas pembantu Najib mahu saman admin group

Bekas pembantu mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini mengumumkan bahawa beliau akan membuat tuntutan mahkamah terhadap admin group WhatsApp kejiranan Putrajaya kerana didakwa menendangnya.

Dalam siaran Facebook hari ini, Hizatul Isham Abdul Jalil mengatakan bahawa pentadbir Persatuan Penghuni-penghuni Presint 10 group WhatsApp mengeluarkannya daripada kumpulan kerana didakwa berkongsi artikel yang kritikal terhadap kerajaan semasa.

Hizatul mendakwa bahawa langkah itu adalah “double standard” dan satu “diskriminasi”.

Presint 10 adalah kejiranan paling mewah di Putrajaya di mana kediaman rasmi perdana menteri juga berada iaitu Seri Perdana..

“Saya tahu undang-undang, dan saya tahu hak saya. Saya akan saman mereka yang bertanggungjawab. Ini bukan kumpulan Whatsapp biasa, ia adalah kumpulan Whatsapp persatuan penduduk berdaftar. Saya pemilik salah satu hartanah di sana, “tulis Hizatul di halaman Facebooknya.

“Saya yakin ini adalah kerana penyokong kerajaan PH telah mengugut, atau pentadbir itu sendiri tidak dapat bertahan dan marah apabila membaca artikel dengan fakta yang saya tulis, yang tidak menyokong mereka.

“Tidak semua dalam kumpulan bersetuju dengan mereka, kerana banyak meraikan pendapat yang menjadi semak imbang kepada pemerintah,” katanya, meratapi dia kini tidak dapat menerima pembaharuan di kawasan kejiranannya.

Hizatul mendakwa bahawa dalam pilihan raya umum ke-14, ramai di dalam kumpulan juga telah menghantar dan berkongsi maklumat yang kritis terhadap Najib dan kerajaan Barisan Nasional (BN), tetapi tidak dihukum.

“Sekarang apabila saya menghantar dan mengkritik fakta, saya telah dialih keluar kerana penyokong kerajaan meradang dan tidak selesa,” katanya lagi.