Disangkakan nenek hilang ketika tunai umrah, rupanya lari ikut boyfriend bangladesh

Seorang wanita warga emas dilaporkan hilang dan dipercayai melarikan diri bersama seorang lelaki warganegara Bangladesh semasa menunaikan ibadah umrah baru-baru ini.

Wanita tersebut, yang berasal dari wilayah Jawa Tengah, Indonesia, pada awalnya mengikuti pakej umrah selama 11 hari.

Walau bagaimanapun, pemilik syarikat agensi umrah melaporkan bahawa wanita itu telah hilang pada hari ketiga perjalanan.

Disangkakan nenek hilang ketika tunai umrah, rupanya lari ikut boyfriend bangladesh

Rakaman dari sistem televisyen tertutup (CCTV) menunjukkan wanita tersebut mengikut seorang lelaki Bangladesh, dan diketahui dia telah melarikan diri bersama lelaki itu selama sebulan ketika masih menjalani umrah di Tanah Suci.

Sehingga pulang ke Indonesia pada 11 Februari lalu, wanita tersebut tidak muncul. Sebagai pengendali pakej umrah, kami berasa sangat keliru.

Akhirnya, wanita tersebut berhasil dikesan setelah usaha bersungguh-sungguh dan kerjasama dari pelbagai pihak, termasuk ahli keluarga dan kerajaan Arab Saudi.

Setelah menemui lelaki Bangladesh tersebut, dia berjanji untuk membawa wanita itu kepada wakil kami di Arab Saudi. Akhirnya, mereka dipulangkan ke Indonesia minggu lalu.

Kejadian kehilangan wanita berusia 61 tahun itu menyebabkan syarikat agensi umrah tersebut disenarai hitam dan dikenakan denda sebanyak 250 juta rupiah (RM72,812) oleh kerajaan Arab Saudi.

BACA: “Aku berubah sebab nak pertahankan perkahwinan dan isteri aku, aku cuba berubah, malangnya aku kecundang lagi”