Demi pastikan undi percaya lulus, Muhyiddin janji PRU Julai 2022

Demi pastikan undi percaya lulus, Muhyiddin janji PRU Julai 2022.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin hari ini tampil mengemukakan ‘aku janji’ bahawa pilihan raya umum (PRU) ke-15 akan diadakan selewat-lewatnya Julai 2022.

Aku janji itu diutarakannya setelah keabsahan jawatannya sebagai perdana menteri serta kerajaan Perikatan Nasional (PN) dipertikaikan.

undi

“Saya tidak berhasrat untuk terus berpaut pada dahan kuasa. Dalam keadaan ini, adalah wajar mandat dipulangkan semula kepada rakyat untuk memilih kerajaan yang baharu apabila tiba masa yang lebih sesuai.

“Justeru, bergantung kepada situasi pandemik, saya membuat aku janji bahawa pilihan raya umum ke lima belas akan diadakan selewat-lewatnya pada penghujung bulan Julai tahun hadapan,” katanya dalam ucapan khas yang disiarkan tadi.

Muhyiddin dalam ucapan sama, turut membentangkan cadangan rangka persefahaman rentas parti yang akan dilaksanakan oleh kerajaan, dalam usaha mendapatkan sokongan dwipartisan bagi memastikan usul undi percaya ke atasnya dapat diluluskan.

“Tujuan saya kemukakan cadangan ini ialah untuk membolehkan kerajaan terus berfungsi di waktu pandemik dengan sokongan dwipartisan di parlimen.

“Pada masa yang sama, saya juga seperti anda semua, mempunyai tanggungjawab untuk tidak membiarkan kumpulan kleptokrat memerintah jika kemelut politik ini tidak diselesaikan segera,” katanya lagi.

Berita Penuh : https://www.malaysiakini.com/news/587073

BACA JUGA : Gempar !!! Najib beri bayangan sesuatu yang besar bakal berlaku dalam tempoh 48 jam