Demi melengkapkan rukun islam yang kelima, nenek ini nekad jual tanah demi tunaikan ibadah Haji

Demi melengkapkan rukun islam yang kelima, nenek ini nekad jual tanah demi tunaikan ibadah Haji.

Nenek Salamah (92) terus tersenyum. Riak wajahnya sungguh gembira.

Mana tidaknya warga Desa Ngrandu, Kecamatan Kauman, Kabupaten Ponorogo yang merupakan sebahagian

Demi melengkapkan rukun islam yang kelima, nenek ini nekad jual tanah demi tunaikan ibadah Haji

Daripada Rombongan 10 Embarkasi Surabaya itu mampu merealisasikan impiannya.

Salamah merupakan calon haji tertua di Bumi Reog. Pada tahun 2013, impiannya menjadi kenyataan. Malangnya, dengan usia yang lanjut Salamah terpaksa pergi seorang diri. Sebab anak yang kata daftar haji 2017 tak dipanggil.

ziarah
Nenek Salamah, 92 tahun, akan menunaikan haji. (Z Creators/Ahmad Fauzy)
Z Creators , Ahmad Fauzy cuba datang ke rumahnya. Nenek Salamah sedang berkongsi cerita dengan anak-anaknya.

Menjamin Penjagaan Calon Haji Indonesia, Kementerian Kesihatan Jalin Kerjasama dengan Hospital Arab Saudi

Sesekali si anak tidak teragak-agak mencium ibu yang sudah tua. Kedutan muncul di wajah Salamah. Rambutnya serba putih. Namun di sebalik susuk tubuhnya, dia sangat gembira kerana dapat pergi menunaikan ibadah haji.

“Saya remen (suka) budal (pergi) haji, nak pergi bila-bila pun jom. Penting untuk pergi. Sama ada sekarang atau seminggu, saya sudah bersedia,” ujar Salamah diikuti gelak tawa anak-anaknya.
Malangnya, walaupun umurnya sudah mencecah 92 tahun, polisi berteman pada musim haji tahun ini tidak terpakai. Maka Salamah terpaksa pergi haji seorang diri tanpa ditemani oleh keluarganya.

Salah seorang anak Salamah, Imam Supingi menjelaskan bahawa ibu Lillahi Taala ikhlas pergi. Ibunya ingin pulang dengan sihat dan sihat juga. Tiada anak untuk ditemani.

Jelasnya, keinginan Salamah untuk pergi haji datang dari dirinya sendiri. Imam masih ingat bahawa pada tahun 2013, Salamah yang baru pulang dari mengaji telah menyatakan hasratnya untuk menunaikan rukun Islam yang kelima itu.

“Mak (Salamah) cakap masa tu nak pergi haji. Untuk kos jual tanah. Selepas menjual tanah, saya terus mendaftar untuk haji 2013 dengan jumlah IDR 25 juta,” jelasnya.
ziarah
Nenek Salamah, 92 tahun, akan menunaikan haji. (Z Creators/Ahmad Fauzy)
Selebihnya, katanya, disimpan untuk keperluan Salamah. Kemudian untuk pembayaran belanja perjalanan haji (BIPIH) pada tahun 2020 kurang lebih Rp 13 juta,

Imam berkata, beliau telah menyerahkan sepenuhnya kepada pegawai dan pegawai Kumpulan Bimbingan Haji (KBIH) dari pejabat kementerian agama (Kemenag).

“Ibu Alhamdulillah sihat. Kami juga menyediakan kerusi roda di sana. Juga ubat-ubatan dan pakaian,” akhiri Imam.

BACA:

Kecoh Lim Kit Siang dapat Tan Sri, apa beza gelaran Tan Sri, Datuk dan Dato’ ni?

Patutlah tisu tandas awam cepat habis! Wanita ini kantoi rembat tisu tandas sekali lain pula jadi bila ‘petik’ nama Polis