DBKL larang aktiviti skuter elektrik

DBKL larang aktiviti skuter elektrik. Aktiviti skuter elektrik di Dataran Merdeka tidak dibenarkan kerana ia adalah sebahagian jalan awam yang tidak diwartakan untuk aktiviti berkenaan.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam kenyataan hari ini memaklumkan tindakan itu selari dengan arahan kerajaan baru-baru ini bahawa tiada kebenaran diberikan terhadap aktiviti skuter elektrik di jalan awam kecuali di kawasan yang diwartakan.

DBKL turut memaklumkan pihaknya semalam menyita dua skuter elektrik yang disewakan kepada orang ramai untuk melakukan aktiviti yang tidak dibenarkan.

“Tiada kebenaran dikeluarkan oleh DBKL di Dataran Merdeka bagi tujuan aktiviti skuter ini. Anggota penguat kuasa juga membuat laporan polis terhadap pengendali aktiviti skuter ini kerana menghalang tugas penjawat awam dan skuter elektrik yang disita dibawa ke Stor Sitaan DBKL di Jalan Lombong, Cheras,” menurut kenyataan itu.

26 April lalu, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dilaporkan berkata kenderaan mikromobiliti jenis Moped, Personal Mobility Devices (PMD) dan Personal Mobility Aids (PMA) adalah dilarang penggunaannya di atas jalan berkuat kuasa serta-merta.

DBKL larang aktiviti skuter elektrik

Moped adalah kenderaan yang dipasang dengan dua atau tiga roda dan dipacu oleh sumber elektrik dengan kelajuannya tidak melebihi 50 kilometer sejam (km/j).

PMD dan PMA pula adalah kenderaan yang dipacu oleh kuasa manusia atau elektrik dengan kelajuan tidak melebihi 25 km/j seperti skuter elektrik dan kenderaan bagi kegunaan individu yang mempunyai masalah pergerakan.

BACA:

Siapa sangka pengemis ini ada wang simpanan hampir RM200K dalam bank

Halang laluan, orang ramai puas hati tengok Vellfire kena himpit dengan bas

Kanak-kanak tertidur sampai peluk guni cari barang akibat terlalu lapar dan penat…