Darurat : ‘Muhyiddin Out’ kini trending di laman sosial

Darurat : ‘Muhyiddin Out’ kini trending di laman sosial

Wakil rakyat Pakatan Harapan (PN) membantah perisytiharan ‘darurat’ di seluruh negara dengan menyifatkannya sebagai tidak perlu memandangkan undang-undang sedia ada sudah cukup untuk menangani wabak Covid-19.

Tidak lama selepas perkara itu didedahkan, pemimpin pembangkang mendakwa Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin cuba menggunakan darurat untuk menggantung parlimen dan mengelakkan pilihan raya.

Langkah berkenaan diambil di tengah-tengah peningkatan kes Covid-19 dan tekanan politik yang dihadapi perdana menteri dari luar dan dalam.

Di laman Twitter, bekas menteri kesihatan dan Anggota Parlimen Kuala Selangor, Dzulkefly Ahmad berkata, perisytiharan darurat tidak perlu untuk mengatasi wabak tersebut.

Sementara itu, Ahli Parlimen Ipoh Barat (DAP), M Kulasegaran berkata di negara-negara yang mencatatkan kes Covid-19 yang jauh lebih tinggi tidak memerlukan mereka mengisytiharkan darurat.

Anggota Parlimen Bakri DAP, Yeo Bee Yin pula berkata, penggunaan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) sudah cukup untuk mengawal wabak tersebut.

Yeo juga mempersoalkan apakah perdana menteri menggunakan darurat untuk terus kekal berkuasa.

Sementara itu Adun Kota Anggerik, Najwan Halimi juga mempersoalkan apakah perisytiharan darurat adalah untuk memastikan kerajaan Perikatan Nasional kekal berkuasa dan mengelakkan Muhyiddin hilang majoriti di Dewan Rakyat.

Senator DAP Liew Chin Tong pula mengingatkan kerajaan untuk tidak ‘menggunakan jalan pintas’ dalam demokrasi kerana ini akan memberi kesan negatif kepada negara.

Anggota Parlimen Tanjong Malim (PKR), Chang Lih Kang juga mengingatkan bahawa perisytiharan darurat akan memberi kesan buruk terhadap ekonomi.

Setakat jam 5 petang tadi, perkataan “darurat” menjadi topik trending di Twitter Malaysia.

Ungkapan “Muhyiddin Out” yang bermaksud penolakan terhadap perdana menteri, juga menjadi trending di Twitter.

Sementara itu, Setiausaha Agung MCA Chong Sin Woon berkata terserah kepada Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat.

“Wabak (Covid-19) semakin serius dan ketua negara (YPD Agong) akan memutuskan apakah akan mengiytiharkan darurat,” tulisnya dalam bahasa Mandarin di Facebook.

Berita penuh : https://www.malaysiakini.com/news/547808

COMMENTS