‘Dah empat tahun saya jual nasi berlauk serendah RM3..’

‘Dah empat tahun saya jual nasi berlauk serendah RM3..’. Kak Chik Nasi Berlauk menjadi satu daripada kedai makan di Kelantan yang mengamalkan konsep harga murah apabila menjual serendah RM3 sejak empat tahun lalu.

Justeru, tidak hairanlah premis yang diusahakan oleh pasangan suami isteri, Mat Salleh Awang Teh, 73 dan Che Halimah Che Ahmad, 66, di Kampung Berangan, di sini, sejak 2012 itu turut menjadi tumpuan orang ramai susulan harga yang murah.

Untuk harga nasi bungkus berlaukkan ayam atau ikan, harga yang dikenakan adalah RM3, manakala bagi nasi dagang atau nasi berlaukkan daging adalah RM4.

Bagaimanapun, tambahan RM1 bagi setiap menu untuk pelanggan yang makan di kedai memandangkan kuantiti lebih banyak selain turut disediakan minuman percuma.

'Dah empat tahun saya jual nasi berlauk serendah RM3..'
Penolong Pengurus Nasi Berlauk Kak Chik, Asmaa Athirah, 28, berkata kedai yang diusahakan kedua ibu bapanya mula beroperasi pada 2012 dan ketika itu harga nasi adalah RM2.

“Namun bermula pada 2019, harga dinaikkan kepada RM3 hingga RM4 bagi nasi bungkus memandangkan kos bahan mentah yang meningkat, namun kami mengekalkan harga itu sehingga kini.

“Walaupun kos bahan mentah sentiasa naik, kami mengambil pendekatan untuk kekalkan harga yang sama kerana tidak sampai hati untuk menaikkan harga demi memikirkan pelanggan.

“Ada kalanya terniat untuk naikkan harga namun memikirkan kasihan kepada pelanggan terutama mereka yang susah, kami tidak sampai hati dan mengambil keputusan untuk kekalkan harga,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Beliau berkata, bagi pelanggan yang makan di kedai pula akan disediakan air percuma dan jenis air akan bertukar setiap hari selain kuantiti nasi lebih banyak.

“Alhamdulillah dengan mengenakan harga yang rendah, sambutan diterima setiap hari sangat menggalakkan.

“Walaupun sudah tidak banyak kedai yang mengenakan harga seperti kami, namun kami memilih untung yang kecil demi memikirkan pelanggan.

“Harga yang kami kenakan ini seolah-olah kami sudah memperkenalkan Menu Rahmah sejak empat tahun lalu,” katanya.

Semalam media melaporkan, lebih 15,000 restoran menawarkan Menu Rahmah berharga RM5 bagi hidangan makanan tengah hari atau makan malam untuk golongan B40, mulai hari ini.

Ia selaras dengan pelancaran inisiatif Menu Rahmah oleh kerajaan, hari ini, bertujuan memastikan golongan B40 khususnya mampu membeli makanan di restoran pada harga yang berpatutan.

BACA:

Maybank perkenal ciri ‘Kill Switch’ dalam MAE dan M2U untuk tangani masalah scam, ini cara nak aktifkan

Ini yang Zizan buat sampai merayu minta maaf pada Khai Bahar