Cuti peristiwa sempena meraikan kejayaan Michelle Yeoh, sekali Jabatan Perdana Menteri terpaksa bersuara

Cuti peristiwa sempena meraikan kejayaan Michelle Yeoh, sekali Jabatan Perdana Menteri terpaksa bersuara. Jabatan PM Tutup Khabar angin bahawa Esok adalah Cuti Umum untuk Meraikan Kemenangan Oscar Michelle Yeoh

Tan Sri Michelle Yeoh mencipta sejarah showbiz di Anugerah Akademi semalam (13 Mac),

Ia apabila dia membawa pulang anugerah Pelakon Wanita Terbaik untuk persembahannya dalam Everything Everywhere All At Once.

Cuti peristiwa sempena meraikan kejayaan Michelle Yeoh, sekali Jabatan Perdana Menteri terpaksa bersuara

Selalunya, apabila rakyat Malaysia mencapai kejayaan yang ketara, persoalannya ialah sama ada kita akan mendapat cuti umum atau tidak untuk meraikan pencapaian ini.

 

Walau bagaimanapun, telah dijelaskan bahawa kami tidak akan mendapat cuti umum untuk meraikan pencapaian Michelle Yeoh walaupun khabar angin yang telah tersebar.

Jabatan Perdana Menteri (JPM) baru-baru ini berkongsi di media sosial untuk menjelaskan bahawa tiada cuti umum diumumkan.

Ini adalah sebagai tindak balas kepada tangkapan skrin laporan berita palsu, yang menyalahgunakan identiti The Star .

Ft Anwar

Artikel berita palsu itu bertajuk, “ PM Anwar mengisytiharkan cuti umum pada hari Rabu : ‘Ini adalah kebanggaan sebuah negara!’”

Dalam catatan JPM, mereka menulis, “Maklumat yang dikongsi melalui tangkapan skrin berita yang tular di media sosial adalah palsu “.

Ia juga menggesa orang ramai untuk tidak menyebarkan atau berkongsi maklumat palsu atau tidak disahkan.

Sementara itu, Star Media Group, yang memiliki The Star juga telah memaklumkan kepada orang ramai tentang imej palsu itu.

 

“Telah mendapat perhatian syarikat bahawa gambar, yang menggambarkan imej yang dimanipulasi yang menyalahgunakan identiti The Star , sedang tersebar di media sosial ,” katanya.

Syarikat itu menambah bahawa imej itu adalah salah nyata liputan berita sebenar The Star .

“Pemeriksaan pada bahagian Gaya Hidup portal The Star , yang menempatkan kategori Hiburan, mengesahkan bahawa tiada artikel sedemikian dibawa di tengah-tengah berita mengenai kemenangan bersejarah Pelakon Wanita Terbaik Yeoh di Oscar 2023,” jelas syarikat itu.

BACA:

Judi pernah di’halal’kan untuk kebajikan orang Melayu pada zaman dahulu? Betul ke? Ini kisahnya

Azmin Ali calon MB Selangor dari PN, Radzi Jidin calon no.2 kalau Azmin kalah