Covid-19 : Kerajaan Australia benarkan pengeluaran sehingga AUD20,000 dari dana persaraan

Covid-19 : Kerajaan Australia benarkan pengeluaran sehingga AUD20,000 dari dana persaraan

Berjuta-juta rakyat Australia bergegas mengeluarkan sejumlah A$ 33.3 bilion dari simpanan persaraan mereka di bawah skim kontroversi yang membolehkan orang yang menghadapi masalah kewangan kerana wabak Covid-19.

Ketika negara itu ditutup pada awal tahun ini, kerajaan persekutuan memutuskan untuk mengizinkan mereka yang menganggur, kehilangan pekerjaan mereka atau yang waktu kerjanya dikurangkan sekurang-kurangnya 20 peratus untuk mengakses hingga A$ 20,000 dari simpanan persaraan mereka.

Pengawal selia perkhidmatan kewangan, Australian Prudential Peraturan Authority, mendedahkan pada hari Isnin (21 Sept) bahawa sehingga 3.2 juta orang Australia telah memohon untuk mengeluarkan simpanan mereka. Sebilangan besar dipercayai golongan muda. Sehingga 13 Sept, A$ 33.3 bilion telah dikeluarkan.

Kerajaan memperkenalkan skim tersebut pada bulan April dan pada awalnya merancang untuk menghentikannya pada 24 September. Tetapi skim itu telah dilanjutkan sehingga 31 Disember.

 

Berita penuh : https://www.straitstimes.com/asia/australianz/australians-withdraw-billions-from-their-retirement-savings-to-cope-with-covid-19

 

Di Australia, rakyatnya sudah pun dibenarkan mengeluarkan AUD10,000 dari EPF mereka untuk tahun fiskal lalu dan AUD10,000 lagi untuk tahun fiskal akan datang.

Wang itu akan mengalir kembali dalam ekonomi. Kedai laku, pekerjaan dapat dipertahankan, dapur berasap, ada cukai dan dapat masukan kembali dalam tabung EPF.

Ini logik ekonomi asas yang tak susah sangat untuk dibahas.

Sumber :