Cleaner airport terjumpa cek bernilai lebih RM10 juta, sekali lain pula yang jadi

Dompet tersebut ditemui oleh seorang petugas wanita bernama Halimah ketika sedang melakukan kerja pembersihan di Lapangan Terbang Soekarno-Hatta, Indonesia.

Dompet berwarna coklat itu dikatakan milik seorang penumpang dan ditemui di Balai Pelepasan Terminal 2E di lapangan terbang tersebut.

Tanpa membuka atau memeriksa isi dompet serta jumlah wang yang terdapat di dalamnya,

Cleaner airport terjumpa cek bernilai lebih RM10 juta, sekali lain pula yang jadi

Halimah dengan segera melaporkan penemuan tersebut kepada pegawai Keselamatan Penerbangan (AVSEC).

Setelah pegawai AVSEC memeriksa dompet tersebut, mereka terkejut mendapati terdapat empat buku bank, sebuah pasport, dan cek bernilai 35.5 bilion rupiah (RM10.4 juta) di dalamnya!

“Walau besar atau kecil nilai barang yang ditemui, ia bukan milik kami. Sudah menjadi kewajipan bagi petugas di lapangan terbang melaporkannya,” kata Halimah.

Pemilik dompet telah menghubungi pusat panggilan lapangan terbang, dan dompet itu kemudiannya dipulangkan dalam keadaan asalnya.

Kejujuran Halimah mendapat pujian daripada orang ramai, dan dia juga menerima penghargaan daripada PT Angkasa Pura Solusi yang menghargai integriti dan amanahnya.

Sebagai penghargaan, Halimah dinaikkan pangkatnya menjadi supervisor oleh pihak PT Angkasa Pura Solusi.

Mereka juga berharap kisah kejujuran Halimah dapat menjadi inspirasi dan contoh teladan bagi pekerja-pekerja yang lain.

BACA: “Abang ipar kantoi kat pam minyak dengan perempuan lain, siap lentok lagi, aku nekad bagitau kakak, sekali respon kakak buat aku marah”