Carlsberg berada dibawah sektor minuman yang dibenarkan beroperasi

Carlsberg berada dibawah sektor minuman yang dibenarkan beroperasi

Seorang pemimpin Pemuda Amanah telah mempersoalkan pemerintah kerana membenarkan Carlsberg Brewery terus menjalankan operasinya di bawah penguncian seluruh negara.

Dalam satu kenyataan, Kevin Shawn Gomez bertanya adakah produk Carlsberg dianggap barang penting bagi rakyat Malaysia dan barisan hadapan.

Ini datang setelah surat persetujuan oleh kementerian perdagangan dan industri antarabangsa (Miti) disebarkan secara meluas di media sosial, yang menunjukkan bahawa Carlsberg dibenarkan beroperasi di bawah SOP yang ketat.

Gomez meminta menteri kanan Azmin Ali untuk menjelaskan keputusan kementeriannya, dan mendesak pemerintah untuk “mengkaji persetujuan yang dikeluarkan untuk industri” tidak penting “untuk beroperasi” semasa penutupan.

Jurucakap Miti mengesahkan bahawa kilang bir itu dibenarkan beroperasi, kerana mereka berada di bawah sektor minuman yang disenaraikan oleh Majlis Keselamatan Nasional (MKN).

Semalam, MKN mengumumkan bahawa semua perniagaan dan sektor yang dibenarkan beroperasi semasa penutupan mesti mendapat persetujuan melalui pusat sehenti yang dikendalikan oleh Miti.

Dikatakan pusat akan mengeluarkan surat kebenaran setelah mendapat pengesahan dari kementerian yang mengawasi sektor berkenaan. Keputusan itu diambil hanya sehari setelah Ismail mengatakan setiap kementerian akan mengeluarkan surat kepada perniagaan di bawah bidangnya.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/06/01/is-beer-essential-amanah-asks-after-brewery-gets-nod/