Betul ke bantuan kemanusiaan teknik paling berkesan membantu orang ramai?

Betul ke bantuan kemanusiaan teknik paling berkesan membantu orang ramai?

Jangan mimpi untuk julang panji hitam ke Jerusalem kalau bendera putih pun tidak dapat diuruskan dengan baik.

Itulah rumusan paling ringkas untuk faham liku-liku kehidupan sepanjang pαηdεmiκ yang penat lagi memenatkan ini.

Betul ke bantuan kemanusiaan teknik paling berkesan membantu orang ramai?

Fahaman pertama akan mengembangkan penglibatan kerajaan dalam kehidupan harian rakyat.

Dan fahaman kedua adalah lαwαn padanya. Penglibatan kerajaan adalah seperti pemberian dana pada sektor kesihatan misalnya. Ataupun yang paling ketara sekali, bantuan kewangan pada orang miskin.

Jangankan bantuan kewangan pada rakyat sendiri… prinsip small government tidak bersetuju dengan segala bentuk bantuan, bahawasanya sebuah ekonomi harus berpusing bagaikan roda tanpa campurtangan melainkan rangsangan daripada dasar ekonomi dan kestabilan politik.

Namun prinsip big government menekankan bahawa roda ekonomi kadangkala terlαηggαr sesuatu yang menyebabkan pusingannya tidak lagi normal. Jadi sebuah kerajaan bertanggungjawab dalam memastikan pusingan roda dibetulkan serta-merta.

Sementara dua prinsip ini berbαlαh tanpa sebarang kesudahan, eloklah semua tengok dulu manfaat pemberian wang tunai. Jujurnya, pemberian wang takkan sesekali menjadi sebuah jalan penyelesaian kepada orang miskin.

Tujuannya tidak harus menjadi solusi pun. Sebanyak 165 kajian saintifik mendapati bantuan kewangan meningkatkan perbelanjaan domestik dalam bab makanan dan perubatan (Bastagli, et al., 2018).

Malah pemberian wang juga didapati mengimbangkan punca pendapatan orang miskin. Pada masa yang sama, wang ini bantu mendapatkan pekerjaan sepenuh masa (Associated Press, 2021). sambil mengurangkan tekanan kemurungan teruk.

Walau bagaimanapun, ini adalah contoh pemberian wang kepada rakyat sendiri. Tengok di pentas antarabangsa – ada saja kerajaan yang memberi wang kepada rakyat negara lain sebagai bantuan kemanusiaan.

Pertama sekali, bantuan kemanusiaan wajar dibandingkan dengan dua prinsip kerajaan. Kerana sesuatu kerajaan memberi derma kadangkala bukan atas sebab kepercayaan pun.

Kerajaan asing berkenaan tidak percaya bahawa wangnya boleh menghilangkan αzαb ekonomi yang dirasai penerima. Sebaliknya, mereka hanya memberi sebagai tanda solidariti dan pengurangan impak.

Sejak tahun 2000, Amerika Syarikat sudah bertukar empat ketua negara. Tetapi naratif pemberian bantuan kewangan masih berterusan, meskipun ramai dalam kalangan rakyat mereka tidak bersetuju dengan prinsip big government.

Malah antara 2000 hingga 2021, Palestin misalnya sentiasa mengutip derma… tanpa sebarang penyelesaian pun pada masalah dialaminya. Inilah kenapa pemberian wang dibandingkan dengan prinsip kerajaan. Kepercayaan adalah segala-galanya dalam sesuatu tindakan.

Apabila sebuah kerajaan asing mengeluarkan dana kemanusiaan, banyak rantaian diplomasi sebenarnya bergerak. Pada tahun 2019, PBB telah membantu 3.39 juta orang. Ada banyak isu diuruskan mereka.

Contohnya pengurusan bekalan air bersih. Amerika Syarikat sedang berdepan dengan masalah sama di Flint, Michigan.

Air di Flint.

Pemberian bantuan sebenarnya mengukuhkan tiang sains… kerana dana ini bukan setakat diberi; sebaliknya saintis mengkaji jika ia menjadi solusi. Kalau berjaya, ia akan dipraktikkan dalam negara pemberi.

Kaedah pengagihan juga sangat mustahak. Malaysia mempunyai contoh sangat jelas. Pentadbiran Najib Razak demikian hari melaksanakan sebuah dasar rangsangan sosial dengan pemberian wang tunai kepada rakyat. Dari segi fiskal, ia mungkin menelankan kos tinggi.

Pendek kata, bantuan kemanusiaan memang membantu orang ramai dalam mencapai sesuatu imbangan dalam hidup. Kerana apabila dugaan paling besar tiba, pihak berkenaan mampu mengendalikannya.

BACA:

“Ayah saya dah ceraikan dia”, Jurulatih bola sepak terkenal ceraikan isteri kedua?

Hari-hari wanita ini datang simbah air kencing kat rumah jiran, rupanya ini niat sebenar dia..