Berlaku ‘ribut taufan’ dalam Umno gara-gara pengeluaran KWSP

Berlaku ‘ribut taufan’ dalam Umno gara-gara pengeluaran KWSP.Ketegangan semakin memuncak dalam Umno berhubung keengganan Putrajaya memenuhi tuntutan parti itu untuk membenarkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) membuat pengeluaran selanjutnya daripada simpanan persaraan mereka, kata sumber.

Isu itu menimbulkan pertikaian antara Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya, Najib Razak, yang juga penasihat Barisan Nasional (BN), dengan Naib Presiden Umno, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

“Presiden menyatakan pendiriannya dengan sangat jelas, beliau mahu pengeluaran KWSP dibenarkan. Begitu juga Najib,” kata sumber Umno peringkat tinggi itu.

Pendirian mereka disokong oleh kenyataan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno pada 27 Ogos bahawa kerajaan mesti akur dengan permintaan rakyat, termasuk pengeluaran sekali sahaja sekurang-kurangnya RM10,000 daripada akaun KWSP mereka.

Kata sumber itu, Ismail turut menghadiri mesyuarat, bersama Ketua Penerangan parti, Shahril Hamdan, yang kemudian menjadi penasihat ekonominya

Perdana Menteri baru-baru ini berkata, kerajaan tidak akan membenarkan pengeluaran KWSP selanjutnya, manakala sokongan Shahril terhadap pendirian Putrajaya mengundang kritikan hebat di media sosial.

Sumber itu berkata, masalahnya adalah “tokoh tertentu” dalam kerajaan menentang desakan berhubung pengeluaran KWSP.

“Umno mahu pengeluaran KWSP, seperti yang dijelaskan Presiden dan Majlis Tertinggi. Perkara ini telah dibincangkan dengan PM. Kami mahu kerajaan pertimbang semula keputusannya,” kata sumber itu.

Sumber itu berkata, kerajaan pimpinan Umno patut mendengar pandangan parti itu, kerana ia adalah parti akar umbi yang tahu keadaan di lapangan dan apa yang rakyat mahukan.

“Rakyat sedang bergelut akibat sekatan. Mereka meminta pengeluaran KWSP dari sebelum banjir lagi. Jadi kerajaan mesti dengar,” katanya.

Sumber itu berkata, kebimbangan semakin meningkat yang Umno akan menerima padah akibat keputusan dibuat oleh menteri-menterinya dalam kerajaan yang tidak selaras dengan kehendak parti.

BACA: Wartawan wanita ini terkejut dirinya jadi bahan lelongan dalam aplikasi online
Gempar !!! Hishamuddin bakal TPM? Ismail Sabri dijangka bertemu Muhyiddin hari ini
Setelah sekolah vernakular, kerajaan dijangka iktiraf UEC pula?