Bagi subsidi gaji RM1000 untuk 3 bulan, gesa pakar ekonomi

Bagi subsidi gaji RM1000 untuk 3 bulan, gesa pakar ekonomi

Saya syorkan di sini strategi ekonomi serampang tiga mata, iaitu memberi pendapatan kepada rakyat Malaysia terutamanya mereka yang bekerja sendiri, membantu syarikat kecil dan sederhana untuk terus bertahan, dan memastikan bekalan makanan mencukupi.

Krisis ini akan memberi impak yang lama kepada negara, dan tidak hanya untuk beberapa bulan sahaja. Maka bantuan yang diberikan haruslah bersifat jangka pendek dan jangka panjang.

Pertama, bantu mereka yang hilang mata pencarian, terutamanya pekerja sendiri, dan mereka yang terjejas teruk, termasuk majikan.

Data menunjukan 9 dari 10 rakyat Malaysia tidak mempunyai walaupun RM1,000 dalam simpanan, dan ini bermaksud jika mereka hilang mata pencarian dalam tempoh sebulan, mereka atas terus termasuk dalam golongan miskin.

Kerajaan harus proaktif dengan memberi bantuan kepada semua pekerja yang mempunyai pendapatan bulanan kurang dari RM5,000 sebulan (ataupun 72 peratus dari seluruh pekerja di Malaysia).


Bantuan boleh diberikan dalam dua bentuk, pertama, kepada yang bekerja sendiri, bantuan RM1,000 sebulan diberikan, dan kedua, pada mereka yang bekerja makan gaji, kerajaan boleh memberi subsidi gaji sebanyak RM1,000 sebulan setiap pekerja kepada majikan untuk memastikan supaya syarikat tidak membuang pekerja.

Untuk permulaan, ia boleh dilaksanakan selama 3 bulan bermula April ini. Ini akan menelan belanja sebanyak RM 26 bilion.