“Awak tiga kali lewat bulan ini, bulan depan saya tukarkan punch kad awak warna lain”, Kisah Guru Besar tiada hati perut

Masalah lambat datang kerja ni terjadi setiap daripada kita. Bukan saja berlaku di sekeliling kita malah seluruh dunia.

Satu kajian dijalankan oleh Career Builder di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa,

16% pekerja akan datang lambat ke pejabat sekurang-kurangnya sehari dalam seminggu dan 27% pula dilaporkan lewat sekurang-kurangnya sehari dalam sebulan.

“Awak tiga kali lewat bulan ini, bulan depan saya tukarkan punch kad awak warna lain”, Kisah Guru Besar tiada hati perut

Dalam hal ini kedua-dua pihak, pekerja dan majikan memainkan peranan penting dalam menjaga produktiviti syarikat/tempat kerja.

Jika kita tengok daripada segi manfaat kepada syarikat, datang lambat atau kelemahan pekerja untuk menepati masa menyebabkan majikan kehilangan pelanggan dan sebagainya.

Tapi, jika dilihat dalam situasi yang lain pula, pekerja lewat pasti bersebab. Contohnya seperti tiada motivasi kerana serang dimarahi majikan atau pun hal kecemasan yang tak dijangka.

Semua ini bergantung kepada budi bicara majikan dan sikap ‘tahu diri’ pekerja ke atas syarikat terbabit.

Mungkin sebaiknya majikan boleh mengambil inisiatif lebih dekat memahami masalah pekerja daripada terus menghukum tanpa tahu sebab dan musababnya.

Ini kerana, kebajikan pekerja perlu diutamakan. Setiap keringat yang mereka keluarkan, adalah demi menaikkan nama syarikat dalam masa yang sama mencari rezeki untuk teruskan hidup.

Perkongsian daripada Cikgu Mohd Fadli Salleh kali ini menceritakan tentang kisah majikan dan pekerja yang menjatuhkan hukum tanpa melihat rasional sisi lain pekerja.

Kalau nak tahu kisah lanjut, mari kita baca. Semoga bermanfaat untuk semua.

KISAH PUNCH KAD MERAH.

“Awak dah tiga kali lewat bulan ini. Bulan depan saya tukarkan punch kad awak warna lain.
Menandakan kehadiran awak dah tiga kali lewat!”

Keras seorang guru besar memarahi guru ini. Guru ini hanya menunduk dan mengangguk sahaja dengan redha. Ya, dia terlambat 3 kali dan itu termaktub dalam peraturan. Dia akur tanpa bantahan.

Gambar Hiasan
Dalam mesyuarat, hal ini dibangkit dan mana-mana guru yang bertukar warna kad disindir-sindir dan diperli.
Tidak komitmen dan tidak berdisiplin kata GB tegas ini.

Masa berlalu. Teraju bertukar tangan. Diganti oleh GB lain yang tegas juga dalam bicara dan kata-kata. Namun bila berdepan, bila hadap berdua GB baru ini sangat santun dan berlemah lembut. Nasihat yang baik diberi, bukan ugutan atau sindiran kasar.

Beberapa bulan kemudian, sekali lagi punch kad guru ini berwarna merah. Empat kali dalam sebulan. Dia dah redha jika kad bertukar warna bulan depan.

Bulan seterusnya, kad dia masih warna yang sama. Seolahnya dia tidak lewat melebihi tiga kali. Maka diberanikan diri bertanya pada GB baru.

“Puan. Bulan lepas saya lewat lagi empat kali. Kenapa punch kad saya tidak ‘diturunkan darjat’ menandakan saya pernah lewat?”

GB itu tersenyum. Diarahkan kerani mengambil punch kad cikgu ini. Lantas ditunjuk dan berkata,

“Cikgu. Cikgu lihat punch kad cikgu. Benarlah ada merah empat kali menandakan lewat dari sepatutnya. Lihat merah yang pertama, masanya 7:21 minit.

Hanya lewat satu minit sahaja. Lagi pun masa itu kelas belum bermula. Kelas kan bermula jam 7:30 pagi. Begitu juga tiga lagi kelewatan cikgu. Semuanya tidak lebih dari 7:30. Maka saya maafkan.

Lagi pun pagi-pagi jalan depan sekolah memang jem. Cikgu pula turunkan anak dulu di pra sekolah. Saya percaya sebenarnya cikgu dah berada dalam kawasan sekolah sebelum jam 7:15 pagi lagi kan?”

Sambil tersenyum GB itu memberi penjelasan. Cikgu ini mengangguk-angguk tanda faham. Terharu dia dapat pentadbir yang memahami, bukan yang jenis mencari salah.

“Puan. Terima kasih banyak atas pertimbangan puan. Benar apa yang puan cakap. Saya berada dalam kawasan sekolah kadangkala lebih awal, namun untuk punch kad itu memakan masa atas pelbagai faktor.”

GB itu tersenyum lantas menyambung,

“Adalah kejam bagi saya menghukum guru-guru dibawah saya hanya sekadar warna merah 3-4 kali ini.

Cuba awak perhati waktu awak pulang kat punch kad ini. Awak layak pulang seawal jam 1:00 petang. Namun hampir setiap hari awak berkorban masa demi sekolah dan anak-anak didik sampai jam 2-3 petang.

Lewat satu minit diganti dengan tambahan 2-3 jam setiap hari adalah sesuatu yang mengagumkan saya. Cikgu tidak pernah membangkitkan pengorbanan cikgu berada lebih masa di sekolah.

Apa perlu saya bangkitkan kelewatan satu minit atas faktor teknikal? Saya belum sezalim itu cikgu. Itu bukan cara saya mentadbir sekolah. Terus beri yang terbaik cikgu ya!”

Guru ini merasa sangat dihargai. Dia merasa sangat senang dengan pentadbir yang bertolak ansur dan pandai mengenang budi.

Setiap langkah ke sekolah di hari mendatang dia hayun dengan semangat yang lebih membara. Setiap program sekolah dia cuba jayakan sebaik mungkin.

Benarlah, seorang pemimpin yang baik tidak hanya pandai mencari salah.

Pemimpin yang baik tidak hanya tahu bertegas dan marah-marah.

Pemimpin yang baik tidak membuatkan anak buah mereka bekerja keras dengan ugutan dan paksaan.

Sebaliknya pemimpin yang hebat mampu memenangi hati anak-anak buahnya sehingga mereka seronok bekerja bersama.

Sehingga anak-anak buahnya melakukan segalanya bukan kerana paksaan atau ugutan. Tapi dengan kerelaan dan rasa hormat yang menebal pada pemimpin yang pandai menjaga hati ini.

Kisah ini kisah benar yang aku dengar sendiri dari seorang sahabat guru. Mana yang baik sama-sama kita ikuti.

BACA:“Patutlah bila aku terjaga tengah malam, mak berpura-pura tidur, bila aku intai segalanya terbongkar, mak curang di usia 55”