Atlet bina badan pernah juarai ‘Mr India’ meninggal dunia kerana Covid-19

Atlet bina badan pernah juarai ‘Mr India’ meninggal dunia kerana Covid-19

Atlet bina badan antarabangsa dan Mr. India yang terkenal Jagdish Lad, meninggal dunia pada hari Jumaat pada usia 34 tahun setelah didiagnosis dengan COVID.

Lad berasal dari Baroda, dan meninggal di sana. Pemenang gelaran ‘Bharat Shri’ itu meninggalkan isteri dan anak perempuannya.

Beberapa tahun yang lalu, dia telah berpindah ke Navi Mumbai di mana dia biasa menguruskan gimnasium tempatan.

Dia berasal dari kampung Kundal di daerah Sangli. Lad telah memenangi pingat perak dalam Kejuaraan Dunia dan pingat emas dalam pertandingan Mr. India.

Dalam temu bual dengan Times of India, seorang atlet bina badan antarabangsa Sameer Dabilkar memberitahu, “Dia telah meninggalkan bina badan empat tahun yang lalu.”

“Kerana sekatan pergerakan, dia mengalami masalah kewangan. Dia dan atlet bina badan di sini, Lakhan, keduanya tidak mendapat rawatan yang tepat dan mati kerana alasan ini. Bahkan isterinya mempunyai covid.”

“Tuan tanahnya tidak membenarkan mereka mengosongkan rumah mereka di Baroda kerana dia tidak mempunyai wang untuk membayar sewa.”

“Sekiranya covid boleh menyerang kami atlet bina badan, yang mempunyai tahap kekebalan yang tinggi, ia boleh menyerang sesiapa sahaja.”

“Atlet bina badan bukan Tuhan, kita juga boleh dijangkiti oleh covid. ”

Lad telah mewakili negara kediamannya Maharashtra dan India dalam sejumlah pertandingan bina badan. Dia telah memenangi gelaran ‘Mr India’ di antara banyak pencapaian yang berbeza. Dia juga telah mendapat pingat perak dalam Kejuaraan Dunia.

Berita Penuh :https://thebridge.in/bodybuilding/mr-india-bodybuilder-jagdish-lad-dies-covid-19-21244