Apa Masalah MCA, Bantah Malaysia Bantu Palestin Yang Ditindas

Kami selar MCA yang membantah kerajaan menawarkan biasiswa kepada pelajar-pelajar dari Palestin meneruskan pengajian di peringkat sarjana muda, sarjana dan PhD di 12 universiti ternama di Malaysia.

Memetik laporan Sin Chew Daily, Timbalan Ketua Pemuda MCA, Tan Chee Hiong berkata, kerajaan Pakatan Harapan (PH) perlu menjaga keperluan semua kaum di negara kita.

Ketika simpati dan rasa empati kepada nasib Palestin diluahkan oleh rakyat Malaysia, sikap wakil MCA ini sangat dikesali.

Soalnya sejak bila negara ini tidak mengambil berat nasib semua kaum, seperti yang ditimbulkan oleh beliau.

Beliau mendakwa kaum China yang membayar cukai dipinggirkan dalam pendidikan.

Setelah sekian lama kerajaan BN mahupun PH menyokong dan membela nasib Palestin yang telah sengsara selama lebih 70 tahun, kenapa tiba-tiba pemberian biasiswa kepada pelajar Palestin dipertikaikan.

Mana bukti pelajar bukan Bumiputera pula tertekan di bawah pemerintahan sekarang bila sedikit peluang memperolehi biasiswa diberi kepada pelajar Palestin.

Jelas MCA bersikap hipokrit ketika dalam BN menyokong dasar kerajaan terhadap polisi membantu Palestin tetapi bila tidak mempunyai tempat dalam kerajaan, mempersoalkan pula dasar membantu Palestin.

Apakah yang pelajar tempatan tidak dapat berbanding pelarian Palestin ?

Pelajar Palestin dinafi hampir semua hak manusia oleh regim zionis israel, kini terpaksa menjadi pelarian di seluruh dunia.

Padahal jika diberi peluang mereka jauh lebih berupaya menyumbang kepada kemajuan negara Palestin dan dunia.

Kenapa MCA persoal pengorbanan kerajaan dan rakyat Malaysia membantu dan memberi peluang pendidikan kepada pelajar Palestin.?

Dimana ruginya Malaysia yang bernasib baik tidak dilanda penjajahan dan perampasan hak, dengan berkorban sedikit untuk membela nasib Palestin ?

Jelas MCA bersandiwara mengambil cakna soal peluang pendidikan kepada pelajar bumiputera bila ketika turut berkuasa dalam BN tidak pula mempersoalkan bantuan Malaysia kepada Palestin.

Sepatutnya rakyat berbangga dengan biasiswa yang disalurkan oleh kerajaan kepada pelajar Palestin dengan wang cukai yang dibayar dari awam kerana ini adalah sumbangan rakyat Malaysia untuk membela nasib Palestin dalam jangka masa panjang.

MCA jangan cuba meraih populariti murahan dengan membangkitkan dan mempersoalkan isu membantu rakyat Palestin dengan kononnya peka kepada peluang pelajar bumiputera dan bukan bumiputera untuk mendapat peluang pendidikan

Mohd Azmi Abdul Hamid
Presiden MAPIM