Anwar bantu kempen di Semenyih

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini turun padang bagi memperkuatkan kempen Pakatan Harapan (PH) dalam usaha mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih pada Pilihan Raya Kecil (PRK) kawasan itu, 2 Mac ini.

Program pertama beliau adalah pada Rumah Terbuka Pesta Chap Goh Mei Semenyih 2019 di Gelanggang Bola Keranjang Kampung Baru Semenyih dan turut dihadiri calon PH, Muhammad Aiman Zainali.

Ia dikuti dua ceramah pilihan raya di Bilik Gerakan Utama PH dan di Taman Sri Jenaris.

Kehadiran Anwar ini jelas menepis dakwaan pembangkang kononnya PKR dan DAP tidak membantu calon PH daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam kempen PRK DUN Semenyih.

“ Saya datang untuk bantu dengan sokongan kuat dan padu kepada calon PH. Harap tak lagi jadi teka teki yang digunakan pembangkang,”  katanya kepada hadirin dalam ceramah di Bilik Gerakan Utama PH di sini.

Sebelum itu, pada Rumah Terbuka Pesta Chap Goh Mei Semenyih 2019, Anwar mengingatkan penyokong PH supaya tidak memandang ringan PRK itu.

“Jangan lupa apa sebab anda semua bagi sokongan (kepada PH) dalam pilihan raya umum (PRU) lalu, sebab kita tidak mahu lagi kekayaan negara ini dicuri,” katanya.

Dalam ucapannya yang turut diselit perkataan Mandarin, Anwar berkata rakyat perlu memberikan sokongan kepada kepimpinan negara untuk membawa Malaysia ke landasan betul.

“Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sudah 93 tahun, dia mahu duit lagi ke? Dia tak mahu, dia mahu jaga dan selamatkan Malaysia,” katanya.

Anwar turut menempelak pembangkang yang menghasut rakyat menjauhi kerajaan dengan memainkan isu janji manifesto.

Anwar berkata kerajaan PH bukannya tidak ingat kepada janji yang dibuat pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) lalu, namun memerlukan masa untuk melaksanakannya.

” Kita ingat kepada janji, tetapi pembangkang mengungkit, kita belum sampai satu tahun pun (memerintah), mereka 60 tahun, apa yang mereka buat?,” katanya.

Beliau turut mempersoalkan peranan PAS yang dilihat menyerangnya selepas parti itu menjalin kerjasama dengan UMNO.

“Kamu Islam tetapi orang curi boleh berkawan, boleh bohong, cakap saya mahu jatuhkan perdana menteri,” katanya.

Dalam ceramah di Taman Sri Jenaris, Anwar berkata pengundi Semenyih perlu melihat rekod pencapaian kerajaan Selangor dalam membangunkan negeri ini.

“ Apa yang diberi oleh kerajaan Selangor tidak diberikan oleh mana-mana kerajaan negeri bawah Barisan Nasional yang lain,” katanya .

Sehubungan itu, beliau berharap pengundi memenangkan Muhammad Aiman bagi membolehkannya membantu kerajaan negeri melaksanakan pelbagai dasar dan program kepada penduduk di DUN Semenyih.

PRK DUN Semenyih menyaksikan pertandingan empat penjuru antara Muhammad Aiman, calon Barisan Nasional Zakaria Hanafi, calon Bebas Kuan Chee Heng dan Nik Aziz Afiq Abdul daripada Parti Sosialis Malaysia (PSM).

Ia diadakan berikutan kematian penyandangnya, Bakhtiar Mohd Nor daripada Bersatu yang mewakili PH pada 11 Jan lepas akibat serangan jantung.