Amerika dan Eropah bukan lagi kuasa besar dunia, BRICS adalah ‘new world order’! BRICS tu apa? Ini ceritanya

Amerika dan Eropah bukan lagi kuasa besar dunia, BRICS adalah ‘new world order’! BRICS tu apa? Ini ceritanya.

Ramalan tentang negara-negara BRICS sebagai ekonomi yang paling pesat berkembang masih belum jelas.

Sebaliknya, perikatan itu kini menawarkan forum diplomatik dan pembiayaan pembangunan, di luar arus perdana Barat.

Amerika dan Eropah bukan lagi kuasa besar dunia, BRICS adalah 'new world order'! BRICS tu apa? Ini ceritanya

Akronim itu bermula sebagai istilah yang agak optimistik untuk menggambarkan apakah ekonomi dunia yang paling pesat berkembang pada masa itu.

Tetapi kini negara-negara BRICS — Brazil , Rusia, India, China , Afrika Selatan — sedang menetapkan diri mereka sebagai alternatif kepada forum kewangan dan politik antarabangsa yang sedia ada.

” Mitos penubuhan ekonomi sedang pesat membangun telah pudar,” kata Günther Maihold, timbalan pengarah Institut Jerman untuk Hal Ehwal Antarabangsa dan Keselamatan, atau SWP. “Negara-negara BRICS sedang mengalami detik geopolitik mereka.”

Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan cuba meletakkan diri mereka sebagai wakil Global South, menyediakan “model alternatif kepada G7.”

G7 ialah “forum tidak rasmi” ketua negara ekonomi paling maju di dunia, yang diasaskan pada 1975. Jerman, Perancis, United Kingdom, Itali, Jepun, Kanada dan AS adalah ahli, begitu juga EU.

Orang ramai berkumpul di Bund di sepanjang Sungai Huangpu di Shanghai.Orang ramai berkumpul di Bund di sepanjang Sungai Huangpu di Shanghai.

Akronim BRIC, yang pada mulanya mewakili Brazil, Rusia, India dan China, dicipta oleh Jim O’Neill pada 2001 semasa beliau menjadi ketua ekonomi bank pelaburan multinasional, Goldman Sachs. Pada masa itu, empat negara telah mengekalkan kadar pertumbuhan ekonomi yang tinggi dan label BRIC mewakili keyakinan ekonomi tentang masa depan negara tersebut. Penentang label itu berkata negara-negara itu terlalu pelbagai untuk dihimpunkan seperti ini dan ia sebenarnya hanyalah helah pemasaran Goldman Sachs.

Tetapi apa yang mungkin bermula sebagai helah pemasaran untuk menggalakkan pelabur telah berkembang menjadi platform untuk kerjasama antara kerajaan yang serupa dengan G7. Pada 2009, empat negara bertemu untuk sidang kemuncak pertama mereka di Yekaterinburg, Rusia. Pada tahun 2010, Afrika Selatan telah dijemput untuk menyertai kumpulan itu, menambah “S” pada BRICS.

This handout photograph provided by the Press Information Bureau shows leaders of the BRICS nations, during a video conference.

Mencabar model Bank Dunia

Pada 2014, dengan $50 bilion (sekitar €46 bilion) dalam bentuk wang benih, negara BRICS melancarkan Bank Pembangunan Baru sebagai alternatif kepada Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa. Di samping itu, mereka mencipta mekanisme kecairan yang dipanggil Pengaturan Rizab Kontinjen untuk menyokong ahli yang bergelut dengan pembayaran.

Tawaran ini bukan sahaja menarik kepada negara-negara BRICS sendiri, tetapi juga kepada banyak ekonomi membangun dan sedang pesat membangun lain yang mempunyai pengalaman menyakitkan dengan program pelarasan struktur dan langkah penjimatan IMF. Inilah sebabnya mengapa banyak negara berkata mereka mungkin berminat untuk menyertai kumpulan BRICS.

Ibu pejabat Bank Pembangunan Baru BRICS yang diasaskan di ShanghaiIbu pejabat Bank Pembangunan Baru BRICS yang diasaskan di Shanghai
Ibu pejabat Bank Pembangunan Baru yang diasaskan BRICS terletak di ShanghaiImej: Wang Gang/Costfoto/pakatan gambar
Bank BRICS terbuka kepada ahli baharu. Pada 2021, Mesir, Emiriah Arab Bersatu, Uruguay dan Bangladesh mengambil saham. Walau bagaimanapun, ini adalah jauh lebih rendah daripada pelaburan masing-masing $10 bilion yang dibuat oleh ahli pengasas bank itu.

Tetapkan untuk berkembang
Menteri Luar Afrika Selatan Naledi Pandor berkata minat dunia terhadap kumpulan BRICS adalah “besar.” Pada awal Mac, dia memberitahu penemuduga televisyen bahawa dia mempunyai 12 surat dari negara yang berminat di atas mejanya.

“Arab Saudi adalah satu,” katanya. “Emiriah Arab Bersatu, Mesir, Algeria dan Argentina,” serta Mexico dan Nigeria.

“Apabila kami telah membentuk kriteria [untuk memberi pinjaman], kami kemudian akan membuat keputusan,” katanya, sambil menyatakan bahawa topik itu akan diletakkan dalam agenda untuk sidang kemuncak Ogos akan datang di Afrika Selatan.

Perkembangan ekonomi terbaharu di negara anggota BRICS mempunyai sedikit kaitan dengan mitos awal di mana kumpulan itu diasaskan. Daripada lima ahli itu, hanya China telah mencapai pertumbuhan yang mampan dan meluas sejak itu.

Apabila keluaran dalam negara kasar China meningkat daripada $6 trilion pada 2010 kepada hampir $18 trilion pada 2021, ekonomi di Brazil, Afrika Selatan dan Rusia terbantut. KDNK India meningkat daripada $1.7 trilion kepada $3.1 trilion, tetapi telah mengatasi pertumbuhan China.

Tiada sekatan terhadap Rusia
Sejak permulaan perang Rusia di Ukraine, negara-negara BRICS hanya menjauhkan diri mereka lebih jauh dari apa yang dipanggil Barat. Baik India , Brazil, Afrika Selatan atau China tidak mengambil bahagian dalam sekatan terhadap Rusia. Ini telah menjadi semakin jelas dengan tahap perdagangan hampir bersejarah antara India dan Rusia, atau dalam pergantungan Brazil pada baja Rusia.

“Secara diplomatik, perang di Ukraine nampaknya telah menarik garis pemisah yang jelas antara Rusia yang disokong timur dan Barat,” saintis politik Matthew Bishop dari Universiti Sheffield menulis untuk Balai Cerap Ekonomi akhir tahun lalu. “Oleh itu, beberapa penggubal dasar Eropah dan AS bimbang bahawa BRICS mungkin menjadi kurang kelab ekonomi kuasa yang semakin meningkat yang ingin mempengaruhi pertumbuhan dan pembangunan global, dan lebih kepada politik yang ditakrifkan oleh nasionalisme autoritarian mereka.”

Ukraine: Adakah pakatan baharu memecah belahkan dunia?
26:06
Maihold Institut Jerman untuk Hal Ehwal Antarabangsa dan Keselamatan bersetuju. Beliau berkata pakatan BRICS bukan setakat menentang Barat tetapi lebih kepada forum untuk meningkatkan pemikiran berdaulat dan autonomi. Dalam dunia bipolar, dia percaya Afrika Selatan, India dan Brazil hanya “bertanding untuk syarat yang lebih baik.”

China, sebaliknya, menggunakan platform untuk cita-cita politik globalnya, tambah Maihold, sambil menunjuk kepada tawaran Beijing untuk menjadi pengantara perang di Ukraine dan latihan ketenteraan bersama yang diadakan dengan Rusia di Afrika Selatan.

Maihold percaya Barat telah menyedari perubahan ini dalam taktik dan cuba mengatasinya. “Mereka melihat dengan teliti,” katanya. “Pada sidang kemuncak G7 di Jerman pada tahun 2022, mereka telah menjemput Afrika Selatan dan India, untuk menghalang optik bahawa G7 berdiri menentang BRICS.”

BACA:

STPM bakal dimansuhkan? sekali ini jawapan padu Menteri buat wartawan terkedu

Tarikh pelancaran Proton X90 makin dekat, salesman mula ambil tempahan