AmBank setuju bayar RM2.83b atas penglibatan kumpulan itu dalam skandal 1MDB

AmBank setuju bayar RM2.83b atas penglibatan kumpulan itu dalam skandal 1MDB

AMMB Holdings Bhd telah bersetuju untuk membayar RM2.83 bilion kepada kerajaan Malaysia sebagai penyelesaian atas semua tuntutan dan tindakan tertunggak yang berkaitan dengan penglibatan Kumpulan AmBank dalam skandal rasuah 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Jumlah penyelesaian hampir 30% daripada permodalan pasaran AMMB semasa sebanyak RM9.52 bilion. Sahamnya jatuh tujuh sen atau 2.17% hari ini untuk ditutup pada RM3.16.

Sebagai sebahagian daripada syarat penyelesaian global, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia akan meminta AmInvestment Bank Bhd mengambil langkah-langkah pembetulan, termasuk menerapkan sistem dan proses untuk memperkuat kerangka kerja ketekunan mereka untuk mengemukakan cadangan korporat.

“Penyelesaian terbaru ini bermanfaat bagi rakyat Malaysia. Menyelesaikan ini melalui sistem pengadilan akan memerlukan banyak masa, wang dan sumber daya.

“Dengan penyelesaian ini, pembayaran sejumlah wang akan dipercepat, bukannya ditangguhkan oleh pertempuran pengadilan yang panjang, dan dapat digunakan untuk memenuhi kewajiban tertunggak 1MDB,” kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dalam satu kenyataan hari ini.

Jumlah penyelesaian, menurut Kementerian Kewangan dalam pernyataan itu, melebihi denda RM53.7 juta yang telah dijatuhkan oleh Bank Negara Malaysia dan dibayar oleh AmBank Group.

Walaupun begitu, kementerian menegaskan bahawa penyelesaian global tidak akan mempengaruhi atau menjejaskan tuntutan Malaysia terhadap individu seperti kononnya konspirasi induk Low Taek Jho, atau Jho Low, mantan penasihat undang-undang 1MDB Jasmine Loo Ai Swan dan pihak lain yang berkaitan dengannya dan yang masih dikejar dalam kaitan dengan skandal 1MDB.

“Penyelesaian ini tidak akan membebaskan entiti dan individu lain dari tuduhan mereka terlibat secara salah dalam 1MDB, dan mereka akan terus dilakukan melalui sistem peradilan jenayah,” katanya.

Pada bulan Julai 2020, pemerintah Malaysia juga membuat perjanjian serupa dengan bank pelaburan AS Goldman Sachs untuk penyelesaian berjumlah RM15.8 bilion (US $ 3.9 bilion).

Namun, penyelesaian itu dikritik karena kurangnya ketelusan, dan itu adalah pampasan yang tidak mencukupi untuk peranan bank dalam pencurian wang awam secara besar-besaran.

AMMB, Kumpulan AmBank, dan bekas pengurus hubungan pelanggannya Joanna Yu Ging Ping juga menghadapi tuntutan saman mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak atas dakwaan kecuaian dan pelanggaran tugas dalam pengendalian akaun bank peribadinya yang dihubungkan dengan berjuta-juta wang 1MDB telah mengalir masuk dan keluar, yang disebut dalam perbicaraan SRC International Sdn Bhd.

Tetapi pada 28 September tahun lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Khadijah Idris membatalkan saman Najib dengan alasan bahawa ia adalah penyalahgunaan proses mahkamah kerana mantan perdana menteri itu mengajukannya untuk meningkatkan pembelaannya dalam kes SRC.

Saman itu kini akan didengar di Mahkamah Rayuan pada 25 Jun, berikutan rayuan Najib atas pemecatannya.

Berita penuh : https://www.theedgemarkets.com/article/mof-ammb-holdings-bhd-pay-rm283b-malaysian-govt-1mdbrelated-settlement?type=malaysia