Akhirnya pil rawat Covid-19 ditemui dan terbukti berkesan

Akhirnya pil rawat Covid-19 ditemui dan terbukti berkesan.Pil anti COVID-19 yang dibangunkan Merck, terbukti berkesan merawat penyakit berkenaan, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) dalam satu laporan awal yang ditunggu-tunggu, semalam.

Bagaimanapun laporan dikeluarkan panel penasihat FDA itu, memberi amaran bahawa wanita hamil tidak harus mengambil ubat terbabit dikenali sebagai Molnupiravir, berikutan potensi faedahnya tidak melebihi risiko terhadap golongan berkenaan.

Menurut Laporan Berita Harian itu bertujuan menyediakan garis panduan kepada panel pakar FDA yang akan bermesyuarat, Selasa depan, bagi mempertimbangkan kebenaran untuk penggunaan kecemasan Molnupiravir.

Penganalisis berpendapat sekiranya kelulusan diberikan, ia bakal menjadi langkah besar ke hadapan dalam perjuangan memerangi pandemik global itu.

Malah, ia dilihat akan menawarkan kaedah baharu yang amat berguna kepada profesional penjagaan kesihatan dalam usaha membantu mereka yang dijangkiti.

Merck mengeluarkan keputusan penuh ujian klinikal ubat itu, kelmarin, yang mendapati pil terbabit berupaya mengurangkan hingga 30 peratus kadar kemasukan ke hospital dan kematian pesakit COVID-19 berisiko tinggi, dalam kalangan mereka yang mengambilnya dengan segera selepas dijangkiti.

Peratusan itu jauh lebih rendah berbanding peratusan awal yang dinyatakan sebelum ini.

Laporan awal FDA itu mengesahkan keberkesanan ubat terbabit ke atas pesakit COVID-19 kategori ringan hingga sederhana atau berisiko untuk dimasukkan ke hospital.

Meskipun mengeluarkan amaran melarang wanita hamil menggunakan ubat itu, laporan terbabit memaklumkan, tiada golongan berkenaan yang menjalani ujian klinikal terbabit.

Namun, katanya, ujian membabitkan tikus dan arnab yang bunting, mendapati kadar lebih tinggi untuk melahirkan anak kekurangan berat serta cacat, selepas mengambil ubat itu.

“Kedua-dua risiko yang diketahui serta berkemungkinan tidak diketahui… pada individu hamil atau menyusu dan pesakit pediatrik,” katanya.

BACA: Kerajaan PH sudah mansuh wang ehsan, perkenal bayaran tunai Petroleum – MB Kelantan

Artikel ini disiarkan pada 27/11/2021

COMMENTS

Wordpress (0)