Air suam rawat Covid? KKM hanya tumpu rawatan secara saintifik

Air suam rawat Covid? KKM hanya tumpu rawatan secara saintifik

Kementerian Kesihatan hanya menggunakan rawatan dan ubat-ubatan yang diuji secara saintifik, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika ditanya mengenai dakwaan menteri bahawa air suam meneutralkan penyakit koronavirus (Covid-19)

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, ubat berasaskan bukti saintifik adalah salah satu tonggak KKM.

“Jadi, pada umumnya, saya bercakap secara umum, ubat yang terbukti secara saintifik adalah penting.

“Keputusan kami untuk merawat dan mengurus pesakit adalah berdasarkan sains dan data. Jadi, jika kita mempunyai data yang kuat, kita perlu melihat penyelidikan dan melihat data sebelum kita boleh membuat apa-apa kenyataan yang kukuh, “katanya.

Dr Noor Hisham menjawab soalan pemberita mengenai kenyataan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba semasa wawancara televisyen malam tadi.

Bekas timbalan menteri kesihatan Dr Lee Boon Chye pula menafikan kenyataan Dr Adham tersebut.

Lee menjelaskan bahawa kedua-dua saluran pernafasan dan sistem gastrousus mempunyai laluan yang berbeza walaupun berkongsi kawasan yang sama di dalam kerongkong.

Dr Lee menegaskan bahawa Covid-19 adalah jangkitan saluran pernafasan dalaman, di mana pesakit yang dijangkiti akan mempunyai jejak virus dalam saluran pernafasan dan bukan hanya tekak.

Dr Adham tampil di program Bicara Naratif RTM awal minggu ini, beliau mencadangkan agar rakyat Malaysia harus memastikan mulut dan tekak mereka sentiasa lembap, kerana ini akan membantu membasuh virus ke bawah kerongkong, supaya ia boleh dibunuh oleh asid perut.

Semalam, pakar bedah pelatih Malaysia yang berpangkalan di United Kingdom, Dr Nur Amalina Che Bakri, yang pernah mendapat perhatian rakyat Malaysia ketika dia membantu membuka jalan bagi operasi penghapusan tumor Ainul Mardhiah Ahmad Safiuddin menyebut di Twitter, “tidak disyorkan oleh doktor dan ia tidak berasaskan bukti. “

Menurut satu laporan oleh penyiar British BBC, khabar angin bahawa minum air pada selang waktu 15 minit yang tetap dan menjaga mulut lembap anda dapat melindungi anda dari Covid-19 adalah salah satu mitos yang paling banyak dikongsi mengenai penyakit ini.