Air Asia bakal operasi di Airport Subang, tapi jangan harap dapat tiket murah!

Air Asia bakal operasi di Airport Subang, tapi jangan harap dapat tiket murah!Selain daripada memecat chatbot AVA mereka dan menggantikannya dengan Bo, avatar berkuasa AI mereka,

Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Tony Fernandes turut berkongsi bahawa AirAsia kini sedang meninjau kemungkinan terbang keluar dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, juga dikenali sebagai Lapangan Terbang Subang.

Menurut Fernandes, AirAsia akan memohon lesen untuk mengendalikan penerbangan keluar dari Lapangan Terbang Subang.

Air Asia bakal operasi di Airport Subang, tapi jangan harap dapat tiket murah!

Ini susulan pengumuman awal oleh Menteri Pengangkutan Anthony Loke yang mendedahkan bahawa kerajaan telah meluluskan Pelan Penjanaan Semula Lapangan Terbang Subang (SARP) .

Di bawah SARP, Lapangan Terbang Subang bersedia untuk menjalani transformasi besar daripada lapangan terbang yang kebanyakannya berurusan dengan pesawat turboprop menjadi hab penerbangan serantau dengan kapasiti maksimum 8 juta penumpang.

SARP juga akan melihat syarikat penerbangan dibenarkan untuk mengendalikan pesawat berbadan sempit seperti Airbus A320 dan Boeing 737 di Subang;

ini sebelum ini telah dihentikan pada 2002 apabila AirAsia dan Malaysia Airlines kedua-duanya diarah berpindah ke KLIA.

Terdapat juga sebab yang agak menarik di sebalik Tony mahukan lebih banyak penerbangan antara Kuala Lumpur dan Singapura untuk AirAsia. Laluan itu dianggap laluan udara kelima paling sibuk di dunia tahun lepas, dengan lebih 2.4 juta pengembara menuju ke selatan pada 2022 menurut firma penganalisis penerbangan OAG .

Secara kebetulan, pembukaan Lapangan Terbang Subang kepada AirAsia mungkin tidak bermakna penerbangan yang lebih murah. Jika anda menyemak penerbangan ke Singapura sekarang, anda akan mendapati kebanyakan penerbangan dari Subang ke Lapangan Terbang Seletar di Singapura sebenarnya lebih mahal daripada penerbangan dari KLIA ke Lapangan Terbang Changi,

dengan tambang untuk penerbangan pergi balik bermula RM614 untuk penerbangan Firefly melalui laluan terdahulu berbanding RM360 untuk penerbangan AirAsia melalui laluan kedua apabila kami mencari tiket penerbangan yang tersedia pada 23 Februari.

Ini berkemungkinan mencerminkan Lapangan Terbang Subang sebagai pilihan yang lebih premium untuk pengembara perniagaan yang inginkan kemudahan Lapangan Terbang Subang yang lebih dekat dengan bandar berbanding KLIA; pengembara riadah sebaliknya lebih berkemungkinan bersedia untuk pergi ke KLIA jika ia menjimatkan wang.

Jangan hanya mengambil kata-kata kami untuk itu—malah Tony juga berpendapat demikian:

“Di bandar besar seperti Kuala Lumpur, anda perlu mempunyai lebih banyak lapangan terbang. Saya fikir ia adalah keputusan yang sangat berani, berani dan tepat untuk industri penerbangan domestik di Malaysia.

Saya bayangkan ia akan lebih mahal untuk terbang dari Lapangan Terbang Subang berbanding Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), tetapi saya fikir ia adalah keputusan yang tepat,” – Tony Fernandes, seperti dipetik The Edge Markets

Namun begitu, dengan Pelan Penjanaan Semula Lapangan Terbang Subang kini diluluskan, diharapkan Malaysia dapat meniru Changi T4 Singapura apabila membangunkan semula Lapangan Terbang Subang.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai Changi T4 di sini , tetapi pada asasnya terminal terbaharu Singapura telah menyelesaikannya dalam banyak cara untuk menjadikan perjalanan udara sebagai pengalaman yang hebat dan bukannya kegusaran, dengan reka bentuk pintar dan titik sentuh digital untuk memindahkan penumpang dengan cepat di lapangan terbang yang lebih kecil.

Ia tidak memerlukan penumpang berada di sana beberapa jam sebelum penerbangan mereka, dan juga tidak memerlukan pengembara berjalan jauh hanya untuk sampai ke pintu masuk mereka.

Jika Lapangan Terbang Subang boleh dibangunkan semula dengan cara yang sama, sudah pasti potensinya untuk menjadi satu lagi pintu masuk utama untuk penumpang.

BACA:

Ratu Farah buat hal di live Meletop – “Patut stesen TV sensored aksi gelek liar macam ni”

Takut terbongkar lagi? siasat perolehan tender beli vaksin hanya buang masa kata bekas pegawai Muhyiddin