“Adinda Kekanda” tidak salah tetapi berhati-hatilah menggunakannya, pesan A. Samad Said

Sasterawan Negara A Samad Said hari ini memberitahu ahli politik supaya berhati-hati apabila menggunakan “bahasa istana” dalam surat-menyurat awam mereka, kerana ia mungkin mempunyai konotasi yang berbeza.

Beliau berkata kata-kata seperti “adinda”, “kekanda” dan istilah cinta yang biasa digunakan dalam surat persendirian atau perbualan antara pencinta, keluarga atau kawan rapat.

Bercakap kepada FMT, Samad berkata walaupun kata-kata tersebut tidak biasa digunakan dalam perbualan biasa, mereka kadang-kadang mengunakannya untuk “bergurau” dan masih digunakan dalam beberapa persembahan Bangsawan (opera Melayu).

“Tidak ada yang salah dengan menggunakan kata-kata itu dalam tulisan anda, berbual dengan satu sama lain, tetapi tidak perlu  terbuka.

“Pastinya, ia menunjukkan bahawa anda mengasihi orang itu dengan menggunakan kata-kata itu, tetapi apabila melibatkan ahli politik, anda perlu berhati-hati, kerana ia mungkin mempunyai konotasi lain yang mungkin negatif.

“Anda kemudian secara tidak sengaja memasuki sempadan yang salah dan akhirnya membahayakan diri sendiri.

“Terbaik untuk memastikan ia bersifat peribadi. Kadang-kadang, orang tidak menyedari, ini adalah masa yang sensitif, anda perlu memilih ayat-ayat, kata sifat dan kata benda dengan teliti dalam tulisan anda, “katanya.