30 batang sate berharga RM100? Mahalnya? Rupanya daging ini jenis daging yang diguna

30 batang sate berharga RM100? Mahalnya? Rupanya daging ini jenis daging yang diguna.

Malangnya, harga hidangan istimewa ini telah meningkat sejak beberapa tahun lalu kerana restoran terpaksa mengenakan bayaran yang lebih tinggi untuknya sambil menyesuaikan diri dengan keadaan ekonomi negara.

Seorang lelaki Malaysia, @adiehussin94 , terkejut kakaknya terpaksa membayar lebih sedikit RM100 apabila dia membawa pulang beberapa batang sate dari sebuah restoran di Cheras.

“Kakak saya beli sate dan saya terpaksa bertanya kepada netizen, ini murah atau mahal? Atau ini harga standard sekarang?” tulisnya di Twitter sambil menambah gambar sate dan resit pembelian.

30 batang sate berharga RM100? Mahalnya? Rupanya daging ini jenis daging yang diguna

Lelaki itu juga memberitahu SAYS bahawa restoran tersebut mencetak tarikh yang salah pada resit, sambil menambah bahawa kakaknya pergi ke restoran pada 13 Mac 2023, bukan 12 Mac 2024.

Menurut resit, kakaknya membeli 15 batang sate ayam, 15 batang sate daging, dan dua bungkus nasi impit yang berjumlah RM107.

Setiap batang sate ayam berharga RM2.90, manakala setiap batang sate daging berharga RM3.90.
Tweetnya menjadi viral dan mencetuskan perbincangan netizen yang kebanyakannya bersetuju bahawa sate yang dijual di restoran itu terlalu mahal.

Seorang pengguna mengulas bahawa secara purata, sebatang sate ayam berharga kurang daripada RM1.50.

“Sate di R&R (rehat dan beriadah) Dengkil memang terbaik. Dagingnya banyak dan harganya murah. Saya telah menempah lebih 40 batang sate di sana dan harganya hanya melebihi RM40,” tulis mereka.

Pengguna lain juga bersetuju bahawa harga yang dikenakan di restoran itu terlalu mahal.

“Harga itu sangat menakutkan,” tulis seorang pengguna.

Pengulas makanan dan pengaruh media sosial @CeddyOrNot turut menyertai perbincangan, bertanya sama ada sate itu diperbuat daripada daging wagyu.

Sehingga berita ini ditulis, tweet lelaki itu telah mendapat lebih 1.8 juta tontonan dengan lebih 2,100 tweet semula.

BAca:

Kita selalu kenal parti politik yang terkenal je? Ini 5 parti yang hilang ditelan zaman, yang tak pernah dengar pun ada sekali

Ini 5 punca yang buat bil aircond korang ‘bapak’ mahalnya