2 tahun kedai pakcik di Jepun ini tutup setengah je, bila ditanya alasannya buat ramai terharu

2 tahun kedai pakcik di Jepun ini tutup setengah je, bila ditanya alasannya buat ramai terharu.

Kisah kedai gula-gula yang tidak pernah tutup selama dua tahun mendapat perhatian orang ramai.

Pintu kedai yang terletak di pinggir Bandaraya Tokyo, Jepun itu hanya terbuka separuh kerana pemiliknya mempunyai alasan tertentu.

2 tahun kedai pakcik di Jepun ini tutup setengah je, bila ditanya alasannya buat ramai terharu

Dipetik daripada World of Buzz , kisah kedai gula-gula misteri ini menarik perhatian Ryo, seorang wartawan dari RocketNews.

Ryo berminat untuk menyiasat kedai yang kelihatan menakutkan itu. Kerana bertahun-tahun yang lalu, kedai itu hanya membuka separuh daripada pintu tingkapnya.

Orang ramai yang lalu lalang di kedai itu selalu dibuat bertanyakan soalan sehingga timbul rasa curiga sama ada kedai itu mod jenayah kes penculikan kanak-kanak. Ini kerana kedai yang menggunakan nama ‘Kedai Gula-gula’ itu jauh sekali daripada kedai yang menjual gula-gula .

Dikisahkan apabila wartawan Ryo mula-mula masuk ke kedai dia benar-benar terkejut. Sebab rupanya memang tak macam kedai gula-gula.

“Hanya ada kegelapan, dan kesan seram menyelubungi. Mungkin pemiliknya malas,” tulis Ryo.
Lelaki itu lebih terkejut kerana semakin dalam dia meneroka kedai itu, dia tidak menemui gula-gula. Malah, setakat mata memandang hanya ada rokok.

“Tidak ada gula-gula atau coklat. Hanya rokok yang dijual di sana. Saya sedar ada sesuatu yang tidak kena dengan kedai ini,” kata Ryo.
Tidak lama kemudian, Ryo kembali dikejutkan dengan suara dari hujung lorong kedai. Suara itu sayup-sayup kedengaran sebagai ungkapan “Irasshaaiiiiii!” (SELAMAT DATANG).

Baca juga: Buat Nostalgia! Kedai Old School Ini Masih Pamer Lengkap Barang Lama, Netizen Rindu

Ryo gementar, kerana di hadapannya berdiri seorang lelaki berumur 90 tahun yang tidak lain tidak bukan pemilik kedai. Datuk tua itu bernama Yoshio Uchiyama.

Kepada Ryo, Uchiyama mengakui bahawa dia telah membuka kedai itu 50 tahun lalu. Pada mulanya ia adalah kedai gula-gula yang menjual pelbagai jenis gula-gula dan coklat.

Tetapi apabila stamina semakin pudar, Uchiyama berkata dia hanya menjual rokok. Malah, dia berniat untuk menutup kedai itu untuk selama-lamanya.

Uchiyama ingin menikmati hari tuanya dengan minum teh dan berkebun. Tapi dia ada sebab, kenapa selama ini kedai terus buka.

Kedai yang tidak pernah tutup lebih daripada dua tahun (Instagram/fakta dan fenomena)

Baca juga: Alamak! Kedai Jimat Diserang Pembeli Sehingga Kaca Pintu Masuk Pecah, Netizen Terkesima

Rupa-rupanya, Uchiyama mempunyai seorang pembeli yang secara tidak sengaja meninggalkan begnya di tingkap. Pembeli tidak pernah kembali, manakala Uchiyama juga tidak tahu bagaimana untuk memulangkan beg itu.

Sebab itu dia membuka kedai kecil dengan harapan, jika pembeli datang mengambil barang yang tertinggal.

“Sejujurnya, saya nak tutup kedai ni sepenuhnya. Tapi sebab saya yakin, kalau saya tutup tuan beg akan datang cari,” kata Uchiyama.
Mengetahui hakikat itu, wartawan Ryo menjadi lemas. Dia melihat ke bahagian bawah tingkap dan melihat sebuah beg hitam terletak di situ. Di sebelahnya terdapat sekeping kertas bertulis, ‘Barang Terlupa’.

Ryo tidak berkata banyak, dia kemudian menarik diri dan memadam kesan buruk tentang kedai itu. Malah dia keluar dan melihat dunia untuk lebih baik.

“Nampaknya masih ada orang yang jujur ​​di Jepun. Masih ada perikemanusiaan.”