2 kali ditembak di kepala tapi peluru tak tembus, lelaki ini masih hidup, Polis dedah sebabnya

Seorang lelaki di Mexico boleh menganggap dirinya bertuah kerana masih hidup selepas terkena tembakan sekurang-kurangnya dua kali yang ditujukan ke arah kepalanya.

Lapor Oddity Central, lelaki dikenali sebagai Francisco sedang bersiar-siar di jalan kawasan kejiranan Gustavo A Madero di Mexico City pada 2 Ogos lalu.

Ketika kejadian, Francisco dihampiri seorang lelaki dikenali sebagai Carlos N yang bertindak melepaskan tembakan dua kali di kepala mangsa dalam jarak dekat.

2 kali ditembak di kepala tapi peluru tak tembus, lelaki ini masih hidup, Polis dedah sebabnya

Setakat ini, punca serangan masih belum didedahkan namun kebanyakan tajuk berita tempatan memfokuskan mengenai insiden tembakan yang luar biasa itu.

Tembakan ke arah kepala Francisco itu dikatakan memantul semula sehingga menyebabkan mangsa hanya mengalami luka kecil di daging yang menyelaputi bahagian tengkorak.

Sukar untuk menerangkan bagaimana Francisco terselamat daripada serangan itu.

Namun, menurut beberapa sumber, ia adalah gabungan ajaib membabitkan beberapa faktor.

“Nampaknya, peluru digunakan oleh penyerang sudah lama dan belerang dalam peluru juga sangat lembap.

“Faktor ini, digabungkan dengan pistol berkaliber kecil dan mempunyai laras sangat pendek, yang menjejaskan kelajuan dan kuasa tembusan keseluruhan peluru.

“Daripada menusuk tengkorak lelaki berkenaan, peluru itu hanya melantun daripada tengkorak mangsa,” jelas laporan.

Francisco hanya mengalami kecederaan kecil dan sempat meminta bantuan beberapa pengawal keselamatan berhampiran yang berjaya menangkap Carlos.

BACA; Jadi mangsa nahas kapal Titanic, ini kisah pengasas Hotel St Regis yang ada di Kuala Lumpur