𝗣𝗘𝗥𝗨𝗧𝗨𝗦𝗔𝗡 𝗧𝗔𝗛𝗨𝗡 𝗕𝗔𝗥𝗨 𝟮𝟬𝟮𝟬 𝗣𝗥𝗘𝗦𝗜𝗗𝗘𝗡 𝗣𝗔𝗥𝗧𝗜 𝗔𝗠𝗔𝗡𝗔𝗛 𝗡𝗘𝗚𝗔𝗥𝗔

1. Sempena tahun 2020 yang akan bermula esok, saya ingin menyeru kepada semua rakyat Malaysia agar terus mempertahankan keharmonian negara kita yang tercinta ini.

2. Kita sebagai rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan agama sudah lama hidup dalam suasana hormat menghomati antara satu sama lain walaupun terdapat perbezaan warna kulit dan kepercayaan.

3. Keharmonian dan kerukunan yang telah sedia terbina sejak negara mula merdeka harus dipertahankan dan jangan biarkan ianya dirosakkan oleh pihak-pihak tertentu yang berfahaman sempit dengan menggunakan isu perkauman dan agama demi kepentingan politik mereka.

4. Seharusnya persaingan antara rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan agama ialah dalam membuat kebaikan dan saling mengangkat kehidupan masyarakat ke tahap yang lebih baik.

5. Ini selari dengan ajaran Islam dan di dalam Al Quran Allah S.W.T berfirman:

“Berlumba-lumbalah kamu (mengerjakan amal yang baik) untuk mendapat keampunan daripada Tuhan kamu, dan mendapat syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-rasul-Nya; yang demikian ialah limpah kurnia Allah, diberikan-Nya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya; dan Allah sememangnya mempunyai limpah kurnia yang besar.” – (Surah Al-Hadid, ayat 21).

6. Hampir dua tahun di dalam kerajaan, banyak yang sudah dipelajari oleh ahli-ahli AMANAH di semua peringkat. Nasihat saya kepada ahli-ahli AMANAH agar terus menjadikan ‘integriti’ sebagai panduan dalam setiap urusan.

7. Jadikanlah 2020 ini sebagai tahun untuk kita terus bekerja keras bagi memastikan kehidupan semua rakyat Malaysia akan menjadi lebih baik.

8. Kita mengalu-alukan segala kritikan membina yang diberikan agar kerajaan dapat memperbaiki segala kelemahan.

9. Akhir kata saya ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua.

“𝘒𝘌𝘚𝘛𝘈𝘉𝘐𝘓𝘈𝘕 𝘔𝘌𝘔𝘈𝘊𝘜 𝘒𝘌𝘔𝘈𝘒𝘔𝘜𝘙𝘈𝘕 𝘉𝘌𝘙𝘚𝘈𝘔𝘈”

MOHAMAD BIN SABU
𝗣𝗥𝗘𝗦𝗜𝗗𝗘𝗡 𝗣𝗔𝗥𝗧𝗜 𝗔𝗠𝗔𝗡𝗔𝗛 𝗡𝗘𝗚𝗔𝗥𝗔